Typ: CDT Rodzaj silnika: diesel Pojemnosc silnika: 2.0 Rok produkcji: 2001
Witam
Mam problem z wyswietlaczem komputera pokładowego. No moze to nie problem, ale podczas długotrwałego użytkowanie (włączonego wyświetlacza) po jakimś czasie, może około 15 min. zaczynają wskazania wyswietlacza blednąć. Jest wszystko czytelne, ale takie jakby słabo wyraźne. Jak wyłączę wyswietlacz na około 10 min i włączę, to znowu wyraźnie wszystko widać, ale po chwili znowu blednie. Czy to może ma jakieś własne zasilanie. Może bateria wysiadła? Pojęcia nie mam. Może ktoś wie, co to za przyczyna?
_________________ .: Podpis użytkownika wymaga
edycji :.
Ostatnio zmieniony przez apples Nie Paź 23, 2011 11:51, w całości zmieniany 2 razy
SPAMU¦
Wysłany: Wto Wrz 11, 2007 07:19 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Witam
Mam problem z wyswietlaczem komputera pokładowego. No moze to nie problem, ale podczas długotrwałego użytkowanie (włączonego wyświetlacza) po jakimś czasie, może około 15 min. zaczynają wskazania wyswietlacza blednąć. Jest wszystko czytelne, ale takie jakby słabo wyraźne. Jak wyłączę wyswietlacz na około 10 min i włączę, to znowu wyraźnie wszystko widać, ale po chwili znowu blednie. Czy to może ma jakieś własne zasilanie. Może bateria wysiadła? Pojęcia nie mam. Może ktoś wie, co to za przyczyna?
w instrukcji nie ma nic na temat jakiejś baterii, niema nic nawet o tym że wyświetlacz sam się wyłącza po pewnym czasie, u mnie tak jest ale to też nie zawsze, jak świeci sie średnie spalanie to chyba nie może on się u ciebie wyłacza po jakimś czasie tak jak u mnie, ale jakieś "prądy" go tam trochę podświetlają. Proponuję przetrenowac z zegarkiem w ręku, czy sytuacja powtarza się co do sekundy.
Pomógł: 3 razy Dołączył: 21 Mar 2003 Posty: 106 Skąd: opolskie
Wysłany: Wto Wrz 11, 2007 09:16
On się nie wyłącza. Świeci, tylko z mniejszą intensywnością, podobnie jak zmniejszy się natężenie pokrętłem od podświetlenia wskaźników. (A może wyświetlacz pada- tak sobie myślę)
_________________ .: Podpis użytkownika wymaga
edycji :.
hej! podobny mam problem wiec odświeżam ,"Świeci, tylko z mniejszą intensywnością, podobnie jak zmniejszy się natężenie pokrętłem od podświetlenia wskaźników" właśnie zdażyło mi sie to pare razy podświetlenie LCD jest napewno diodowe wiec co może odpowiadać za przyciemnianie wyświetlacza?miał ktoś tak kiedyś ?
Stachu, te martwe paski to wina wyświetlacza czy taśmy? raz mi sie martwy pasek w upale (latem) zrobił na chwile narazie jest ok ,zauważyłem ze dzieje sie to przy całyczas włączonym wyświetlaczu i latem ,teraz żadko używam komputera p. i jest ok
Konstrukcja mocowania taśmy do płytki drukowanej w liczniku jest tak badziewna, że taśma strzela sama w miejscu lutowania. Nobla dać konstruktorowi tego patentu. Wystarczyło dać złącze i było by bezawaryjne.
_________________ Pozdr.
Dukat11
hvil [Usunięty]
Wysłany: Nie Gru 06, 2009 20:24
s aludzie c to robia, ja w saabie juz 2 razy to naprawialem. cena od 60-150 zł niewiem od czego uzalezniona.
Panowie, ale to wszystko zależy od sposobu montażu wyświtlacza do płytki. Jeśli jest na tasmie to czesto nie da się nic zrobić, gdzyż nowe wyswietlacze do Rover'a nie są dostępne a wylutować je jest bardzo trudno z uwagi na rozwarstwienie taśmy przy podgrzewaniu
_________________ Pozdr.
Dukat11
hvil [Usunięty]
Wysłany: Pon Gru 07, 2009 11:31
z tego co ja sie orientowalem wtedy to wlasnie ci cudotworcy na tym zarabiaja ze regenerują to co sie nieda naprawić czyli pourywane tasmy:) bo w kazdym woziku co ma to na rzekomo niewymienialnych tasmach leca te wyswietlacze ja wiem tyle ze w sabiku za 150 zł naprawil i do dzisiaj smiga:-)
U mnie również na wyświetlaczu komputera czasami znikają piksele na liniach pionowych
Ciekawe jest to, że jak zatrzymam auto i zrobię test wyświetlacza to wszystkie piksele się palą jak trzeba.
A ja mam takie pytanie... Chcę się dostać do płytki zegarów od tyłu... Czy muszę wyciągać wskazówki, czy po odkręceniu ten czarny plastik z tyłu zejdzie bez problemu?
haszczyc, apytałes sie ile ta przyjemność kosztuje i le sie czeka bo pewo trzeba bedzie wysłać całe zagary. i skąd oni są?? czy są jakies firmy na sląsku zeby mozna było do nich podjechac
_________________ kupiłem, pojeździłem, popsułem, naprawiłem..... i to wszystko dzięki wam:):)
On się nie wyłącza. Świeci, tylko z mniejszą intensywnością, podobnie jak zmniejszy się natężenie pokrętłem od podświetlenia wskaźników. (A może wyświetlacz pada- tak sobie myślę)
Czy ktoś wie już może co jest przyczyną tego że wyświetlacz czasami blednie?(nie chodzi o pionowe kreski).
U mnie oprócz wspomnianych kresek,czasami też blednie wyświetlacz.Przygotowałem go właśnie do wysyłki do naprawy,i włożyłem też dodatkowy wyświetlacz z innych zegarów.
Czy ktoś wie już może co jest przyczyną tego że wyświetlacz czasami blednie?(nie chodzi o pionowe kreski).
Nie jestem pewien, ale już gdzieś o tym wspominałem
Niektórzy uważają, że za ten efekt odpowiedzialne jest zużycie się ciekłych kryształów, wypalenie, nie wiem dokładnie jak to określić, bo nie znam aż tak budowy wyświetlaczy Te ciekłe kryształki pływają sobie w czymś tam i albo one albo to substancja ulegają gradacji.
Jak wyświetlacz "odpocznie" i będzie zimny, to świeci dobrze. Zachowany jest kontrast pomiędzy tłem a wyświetlanym symbolem, napisem. Jak się rozgrzeje od pracy, albo temp. na zewnątrz - np. postoi w słońcu - to jest efekt takiego właśnie blednięcia. U mnie jest okej, ale jak np. pojeżdżę kilka godzin z symbolem np. "przepalonej żarówki", to zaczyna mnie to dopadać. Na to nie ma lekarstwa, pozostaje wymiana wyświetlacza LCD. Problem jest taki, że nie ma takich nowych, ani nie ma też dokumentacji wyprowadzeń z PCB na wyświetlacz, żeby można było go czymś zastąpić.
_________________ Chiptuning: R25, R45, R75, 200/600 SDi, BMW (tuning, dpf serwis), VW Group (tuning, dpf serwis)
ROVER 75/ZT: diagnostyka, kodowanie, adaptacja zegarów, dodawanie kluczyków: używane piloty, nowy transponder (immo)
Kontakt: PW, 512 208 367, marek@roverki.eu
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum