Rodzaj silnika: benzyna Pojemnosc silnika: 1.8 Rok produkcji: 2006
Zastąpiłem oryginalną syrenę alarmu z własnym zasilaniem syreną bez własnego zasilania. Syrena działa ale jest zbyt cicha. Podłączona bezpośrednio do akumulatora jest o wiele głośniejsza. Do syreny przychodzą 4 przewody: żółty(stały +), czarny(stały -), niebiesko/zielony(- z ECU alarmu), szary(+ z ECU alarmu). Gdzie zrobiłem błąd? Napięcie w czasie alarmu pomiędzy żółtym i niebiesko/zielonym 11.60V Napięcie to nie wszystko. Może za mały prąd? Syrenka ma 20W 120db i była kupiona stąd: http://www.ebay.co.uk/itm...=item5d2af87c40
[ Dodano: Pią Cze 29, 2012 01:37 ]
Problem rozwiązany. Oryginalna syrena "battery backup"(z własnym zasilaniem) miała płytkę z elektroniką która wzmacniała prąd. Nieoryginalna syrena bez własnego zasilania jej nie ma i ma dużą moc(20W). Moduł alarmu nie daje rady-ma za małą moc a dokładniej po elektrycznemu daje za mały prąd. Syrenę łączymy wg dołączonego przeze mnie schematu. Syrenę włączamy przez przekaźnik 4 stykowy np 30A. Cewkę przekaźnika włączamy w miejsce syreny a syrenę przez przekaźnik bezpośrednio pod zasilanie 12V tzn połączenie przez przekaźnik daje to że syrena jest podłączona tak jak bezpośrednio pod akumulator. Żółty przewód(stały +) z wiązki 4 przewodów(żółty,niebiesko zielony,szary,czarny) przychodzących do syreny podłączamy do styku nr 85 cewki przekaźnika, niebiesko zielony(- z modułu alarmu pojawiający się kiedy alarm jest aktywny) podłączamy do styku nr 86 cewki przekaźnika, styk 85 cewki przekaźnika mostkujemy ze stykiem 30 przekaźnika, + syreny łączymy ze stykiem 87 przekaźnika,- syreny z czarnym przewodem z wiązki 4 przewodów. Szary przewód jest niepotrzebny i izolujemy go.
SPAMU¦
Wysłany: Pią Cze 29, 2012 00:37 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum