Wysłany: Pią Cze 15, 2012 07:58 [R600] Problem z klimatyzacją
Typ: SDi Rodzaj silnika: diesel Pojemnosc silnika: 2.0 Rok produkcji: 1998
Witam. Wiem, że to kolejny post związany z klimatyzacją ale w poprzednich nie znalazłem informacji na mój problem. Ostatnio nabiłem klimę w całości (730 g czynnika) jednak klima się nie załącza. Sprawdziłem bezpiecznik 7,5A zmostkowałem czujnik temp. oleju i klima dalej się nie załącza. Nie wiem gdzie dokładnie znajdują się przekaźniki, wtedy bym sprawdził czy istnieją zimne luty. Jeżeli to też by nie pomogło to co może być jeszcze nie tak. Dodam że po wciśnięciu przycisku A/C zapala się zielona kontrolka ale nie słychać załączania się sprężarki oraz obroty nie zmieniają się. Roverka mam od marca więc nawet nie mogłem sprawdzić czy klima działa, gdyż była pusta. Proszę o pomoc, ewentualne zdjęcie z miejscem gdzie znajdują się przekaźniki z zaznaczeniem tego odpowiedzialnego za klimę. Pozdrawiam
SPAMU¦
Wysłany: Pią Cze 15, 2012 07:58 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Pomógł: 1 raz Dołączył: 11 Maj 2008 Posty: 32 Skąd: Wrocław
Wysłany: Pią Cze 15, 2012 17:18
dołączam się do prośby poprzednika o pomoc.
praktycznie to samo:
rover 620 sdi / po naciśnięciu AC kontrolka się zapala - ale sprężarka nie rusza
podjechałem dziś do punktu z klimatyzacją. ilość środka chłodzącego OK.
po prawej stronie (czyli od pasażera) pod zbiornikiem wyrównawczym układu wspomagania kierowniczego cienkie rurki od klimatyzacji wchodzą do metalowego zbiorniczka, do którego podłączona jest wtyczka. Odłączyli wtyczkę, zmostkowali dwa przewody i:
- klimatyzacja ruszyła (silnikowi spadły obroty, poczym wzrosły, sprężarka ruszyła)
- ale nie ruszył wentylator
panowie stwierdzili że zapewne padł czujnik klimatyzacji oraz do wymiany wentylator
(w sumie 250 zł za czujnik + koszt wentylatora + robocizna)
co o tym myślicie - gdzie szukać tego czujnika aby go samemu sprawdzić, ewentualnie gdzie kupić ... bo jak odstawie samochód do tych panów - to coś czuję że nie zapłacę mniej niż 500 zł ...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum