Wysłany: Pią Cze 15, 2012 11:10 [r200] Jak podłączyć światła do jazdy dziennej...?
Typ: SD Rodzaj silnika: diesel Pojemnosc silnika: 2.0 Rok produkcji: 1998
Witam. Tak jak w temacie potrzebuję małej pomocy w podłączeniu świateł do jazdy dziennej... Nie jestem żadnym elektrykiem i nie mam pojęcia co i jak, w załączniku schemat jaki dostałem. Jedynie wiem skąd masę i mniej więcej od postojówek ale skąd zapłon?
SPAMU¦
Wysłany: Pią Cze 15, 2012 11:10 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Sądząc po numerach styków to jest to zwykły przekażnik. Jeżeli podłączysz w/g opisu to dzienne będą świecić z postojówkami. A powinny świecić tylko dzienne.
Zapłon wziąłem z wtyczki włącznika świateł biegu wstecznego. Nie wiem czy w przypadku R200 sytuacja wygląda tak samo jak w R25; jeśli nie, to proponuję przestudiować schemat elektryki - ja tak właśnie zrobiłem.
Masz 3 kable przy tych światłach... Czarny, czerwony i szary zapewne... Masę (czarny) daj pod byle jaką śrubkę najlepiej do belki, szary do postojówek, a Czerwony pod przekaźnik. Jutro napiszę Ci pod który przekaźnik ja mam zrobione.
Sądząc po numerach styków to jest to zwykły przekażnik. Jeżeli podłączysz w/g opisu to dzienne będą świecić z postojówkami. A powinny świecić tylko dzienne.
Jak kto woli, ja uważam że takie światła fajnie wyglądają jak świecą razem z postojówkami.
rovek, może to fajnie wygląda ale na temat świateł dziennych przepisy mówią co innego. Polecam lekturę: rozporządzenie ministra infrastruktury z dn. 04.05.2009r
Dz.U. nr75 poz. 639
Ok dzięki a mniej więcej nie wiesz który to i można tamtędy puścić kabel na silnik i do świateł.
Obczaiłem,że w radiu też pojawia się napięcie po przekręceniu kluczyka.
nie pamiętam, sprawdź próbnikiem napięcia z lampką lub zwykłym miernikiem, tam są chyba ze 4 piny także znajdziesz, stamtąd możesz sobie przeciągnąć przewód
radio zostaw w spokoju, tu jest prosta robota
Aham więc wolne na bezpieczniki Piny to prosta robota tylko znaleźć i podpiąć.
I ty masz jak podpięte że po odpaleniu ci świecą czy po przekręceniu kluczyka .
Z góry dzięks jak coś jutro będę się bawił w podłączanie to zobaczę co wyjdzie
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum