Pomógł: 1 raz Dołączył: 24 Kwi 2010 Posty: 63 Skąd: Warszawa
Wysłany: Czw Maj 05, 2011 21:13
Najprawdopodobniej masz spalony bezpiecznik.U mnie raz go wyjąłem i miałem taką samą sytuację.Migała cały czas tylko już nie tak intensywnym czerwonym światłem.
U mnie kontrolka raz na jakiś czas się zaświeci podczas jazdy... sprawdzałem kable pod siedzeniem i wszystko się trzyma (tzn kable, bo ich uchwyt plastikowy jest oberwany i w sumie to one tam wiszą luźno). Gdy nimi poruszam nic się nie dzieje, a po wyłączeniu auta i ponownym uruchomieniu już jest ok... do następnego razu aż umyśli się jej zaświecić . Ostatnio chyba z ponad pół roku temu
_________________ Doświadczenie to coś, co zdobywasz tuż po chwili w której go potrzebowałeś.
Kiedyś miałem taki przypadek że wpadłem na dosyć dużą dziure na jakieś nieutwardzonej drodze przy na pewno za dużej prędkości i zapaliła się na chwile kontrolka SRS i zaraz zgasła.
_________________ Bo fruwać jest generalnie nieroztropnie, więc nie pijcie przy otwartym oknie!
mirwin, jak miga to tak jak kolega napisał wyżej prawdopodobnie bezpiecznik. Mi własnie miga może zobacze wieczorem ocb. Jak kontrolka SRS się pali cały czas bez migania to własnie mogą być te inne czynniki
_________________ Bo fruwać jest generalnie nieroztropnie, więc nie pijcie przy otwartym oknie!
RESTRAINT SYSTEMS
DESCRIPTION AND OPERATION
The SRS warning lamp, located in the instrument
pack, illuminates when the electrical circuits are
switched on whilst the system performs a self
diagnosis test. If the system finds no fault during self
diagnosis the light will extinguish after approximately
5 seconds and remain extinguished.
In the event of a fault in the system, the warning light
will either:
1. Illuminate continuously;
2. Illuminate for 0.5 second, extinguish, then
illuminate continuously;
3. Fail to illuminate during the self diagnosis test.
Fault diagnosis
Diagnosis is accomplished using TestBook
connected to the diagnostic socket which is located
on a bracket on the right hand side behind the
centre console.
Niestety ale muszę zrobić update mojego problemu z kontrolką srs
Jak pisałem wyżej poprzednio kontrolka zaświecała się raz na jakiś czas podczas jazdy ale po wyłączeniu auta i ponownym uruchomieniu znowu przez długi czas nie świeciła. Ostatnio spryskałem dla pewności kostkę pod siedzeniem wd-40 i to chyba jedynie zaszkodziło, ponieważ kontrolka zaświecała się ponownie zaraz po rozpoczęciu jazdy (po jakichś 3-5 minutach). A od wczoraj kontrolka podczas samodiagnozy zaświeca się gaśnie i od razu zaświeca ponownie i świeci cały czas
_________________ Doświadczenie to coś, co zdobywasz tuż po chwili w której go potrzebowałeś.
Ja swoja pulsująca zgasiłem czyszcząc "Kontaktem" wszystkie wtyczki SRS (sa u mnie 2, przed taśmą i przy poduszce pasażera). Przestała migać, choć zauważyłem, że za bardzo wtyczka przy poduszce tata w gnieździe. Tym samym zaoszczędziłem na wymianie taśmy, która okazała sie sprawna po diagnozie przy pomocy rezystora 2.2 ohm.
Wpiąłem go najpierw we wtyczkę przed taśmą i kontrolka przestawała pulsować, potem za taśmą i tez przestawała pulsować, więc taśma jest ok.
kolega shudder użył wd-40 (jest to pewnego rodzaju "smar"w sprayu i tworzy otoczkę [izolację] wokół elementu) - źle natomiast kolega mirwin użył "kontakt" - bardzo fajny spray do połączeń elektronicznych - polecam
Rozwiązanie problemu kontrolki SRS w rover 200 i MG ZR jezdzilem 1,5 roku z ta kontrolka czasami gasla ale na pare dni i znowu sie zapalała i od jakiegos czasu po przekrecaniu zapłonu pikało kolo kierownicy ale odpalal dzisiaj doszło do teo ze auto milo uszkodzony Imobilaiser az całkiem sie popsuł i niedalo sie auta odpalicl wziolem zapasowy kluczyz z pilotem i po problemie
Wysłany: Nie Gru 11, 2011 11:46 Re: [r200] problem z kontrolką SRS
Miałem ten sam problem styki wygladały oki , wd-40 nie pomogło jak kolega wspomniał nie nadaje sie popsikałem natomiast specjalnym sprayem do kontaktów obydwie wtyczki od kierowcy i pasażera i problem zniknął!
Mam okazję kupić roverka 25... cały pic polega na tym że to fura siostry więc dała mi ją żebym sobie wszystko posprawdzał... Ogólnie wszystko jest sprawne nie znalazłem usterek opisywanych wiele razy na tym forum i nie tylko. Jedynym mankamentem że tak się wyrażę elektrycznym jest wspomniana tutaj wcześniej kontrolka SRS. Po włączeniu zapłonu nie zapala się ona. Sprawdziłem żarówkę tej kontrolki jest ok... przełożyłem do innej kontrolki działającej i świeci czyli żarówka odpada. Sprawdziłem też miernikiem napięcie na pinach w zegarach i odziwo napięcie tam się pojawia po przekręceniu kluczyka ale już nie znika... dziwne bo żarówka się nie świeci. Na początku myślałem że nie ma poduch i ktoś tą kontrolkę odpiął ale poduchy są i kierowcy i pasażera a kontrolka nawet nie mignie.
W czym rzecz? W RAVIE na diagramach elektrycznych kontrolka od srs podpisana jest abs ale to chyba pomyłka.
Pozdrawiam Wszystkich szczęśliwych użytkowników tej świetnej marki.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum