Wysłany: Czw Lip 05, 2012 08:37 Myjka ciśnieniowa - jaką kupić, jakie macie i co polecacie
Witam, ostatnio rozglądam się za myjką ciśnieniową do użytku domowego, będę głównie używał do mycia samochodu ok 1x w tygodniu i innych drobnych prac porządkowych itp., dlatego też nie chcę wydawać majątku na coś co nie będzie używane intensywnie. Założyłem z góry, że na myjkę przeznaczę 300-400zł MAX, warunkiem jest by myjka miała pompę metalową (aluminium itp), ok 130bar ciśnienia i ok 400l/h no i musi być nowa , więc co polecacie? Lavor, B&D, Agroma? jakie macie myjki i co o nich sądzicie, mile widziane linki z ofertami oraz wasze opinie i spostrzeżenia z doświadczenia z korzystania ze swoich myjek.
Z opowieści użytkowników wiem, że pompa metalowa nie zawsze jest lepsza od plastikowej, zwłaszcza w najtańszych modelach. Największą uwagę zwróciłbym na gwarancję
_________________ Rover 25 1.4 1999/2001r. midnight blue 1.06.2006 - 7.05.2012
o ile sie nie myle to ja mam taka http://allegro.pl/myjka-c...2444126764.html , do mycia co tydzien wystarczy chociaz teraz rzadko kiedy jej uzywam bo lepiej jest mi recznie umyc
Kupowałem w zeszłym roku jesienią karchera takiego na kółkach w cenie ok 380 PLN i do użytku domowego w zupełnosci wystarczający jest .... ciśnienie napewno nie ma 130 bar, ale po prostu wystarczy. Spokojnie myje auto, a także czyścił już kostkę na chodnikach, beton z mchu i płot z łuszczącej się farby ... wiecej nie potrzeba. Ważna rzecz to długi wąż ciśnieniowy ... nasz ma 6m i to jest niezbędne minimum moim zdaniem. W pracy mamy 9 metrowy i już spokojnie bez przestawiania maszyny można obejść całe auto dookoła. A i w budżecie załóż sobie od razu wydatek 50PLN na filtr wody. O ile kojarze to taką mam: KARCHER X-Range 2.400
Karcher to dobry sprzęt, ale tanie myjki te marki do mnie nie przemawiają, wyższe modele to już nie ta kasa, wolałbym coś z mocniejszym aluminiowym silnikiem. Podobno myjki Lavor są bardzo dobre i oferują dobry stosunek cena/jakość ... w tej cenie można kupić podobno lepsze myjki Lavor niż to co ma w ofercie Karcher, bo wyżej to już chyba tylko Karcher, Stihl, OleoMac itp.
jestem bardzo zadowolony, myjki używamy na działce głównie do mycia aut, taczki itp cudów, kilka razy w miesiącu, siła dyszy zadowalająca, przykładając rękę można się łatwo skaleczyć generalnie działa i złego słowa nie powiem
[ Dodano: Czw Lip 05, 2012 11:09 ] kruszan, Również słyszałem wiele dobrego o tej myjce Lavor Skipper Junior, jest też ta nowa seria WAVE, szczególnie interesujący jest model HR 135 ze względu na moc i ciśnienie oraz zwijany wąż o długości 6m, co nie pozostaje bez znaczenia.
Brt, A jak często używasz tej myjki? bo obawiam się o trwałość tej kompozytowej pompy, wiadomo na metalowej pompie można sobie pozwolić na dłuższą pracę bez przerwy a mycie np. samochodu czy chodnika może trochę zająć, nie wiem czy taka kompozytowa pompa mogłaby wytrzymać np 45min ciągłego mycia, choćby tylko raz w tygodniu...
Najdłużej używałem jej ok. 30 minut ciagłego mycia .... w instrukcji jest na bank jakieś ograniczenie czasowe co do długości pracy, ale nie pamiętam ile.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum