Typ: Si Rodzaj silnika: benzyna Pojemnosc silnika: 1.6 Rok produkcji: 1999
Witam, potrzebuję naprawdę szybkiej diagnostyki, bo auto dziwnie się zachowuje.. Jadę nim, rozpędzam się i nagle puszczam nogę z gazu (hamuje silnikiem) i słyszę wycie-dźwięk jakiegoś starego alternatora (gdzieś z przodu, możliwe, że gdzieś z lewej strony), ale jak szybko wrzucę na luz, albo wcisnę sprzęgło to wycie ustaje. Wnioskuje, że coś jest nie tak ze skrzynią? Nie wyje jak mam wciśnięty gaz, wrzucone na luz, albo wciśnięte sprzęgło. Znajomy powiedział, że miał tak kiedyś w swoim Oplu i była to wina oleju w skrzyni. Czy jest to możliwe?
SPAMU¦
Wysłany: Pią Lip 06, 2012 16:19 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Pomógł: 1 raz Dołączył: 12 Mar 2012 Posty: 126 Skąd: Wrocław
Wysłany: Sob Lip 07, 2012 15:20
Przegub? to raczej nie są objawy przegubu. Auto wyje tylko jak jestem na biegu i puszcze gaz, wrzucę na luz - cisza, przycisnę sprzęgło - cisza. Chyba kupię olej i sprawdzę, czy to może być jego wina. Jaki olej najlepiej kupić do mojej 416-stki?
czytałem na innych forach... może to być jakiś przegub wewnętrzny, przekładnie, łożyska lub tysiąc innych rzeczy, moim zdaniem jest to związane ze skrzynią biegów i chyba skończy się jej wymianą... czyli skrzynia + robocizna 800-1000zł?... Nawet się nie orientuje w kosztach takiego serwisu.
Dopiero co wyłożyłem 400zł na wymianę przewodów układu hamulcowego
Dopiero co wyłożyłem 400zł na wymianę przewodów układu hamulcowego
złote założyłeś?
r0wl3n napisał/a:
czyli skrzynia + robocizna 800-1000zł?
ewentualnie łożyska +/-100pln +robota może 300-400 plus wyjęcie i zamontowanie skrzyni i pewność, że jest sprawna.
ale przeguby też obejrzyj z bliska, czy któraś guma nie jest pęknięta, czy nie ma śladów zachlapania smarem jeśli od niedawna masz auto
_________________ W przypadku obu Roverków w zasadzie mogę powiedzieć, że to spełnienie marzeń. Całe szczęście zostało jeszcze trochę do spełnienia
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum