Rodzaj silnika: benzyna Pojemnosc silnika: 1.6 Rok produkcji: 2003
Witam,
mam problem z uszczelkami układu klimatyzacji. Stare były zużyte i trzeba je było wymienić.
Chodzi o dwa oringi na osuszaczu łączące metalowe przewody z tym elementem.
Niestety renomowana firma zajmująca się obsługą klimatyzacji nie może dobrać odpowiednich i układ jest nieszczelny.
Wg tego warsztatu powinny to być oringi o wymiarach: 8 wewnętrzna, 12 zewnętrzna i grubość 2.5 mm.
Założone teraz oringi są zbyt cienkie.
Faktycznie nie znalazłem takich w katalogach.
Czy ktoś miał podobny problem?
Jakie zamienniki można zastosować.
Będę wdzięczny za pomoc
Pozdrawiam
Marek
SPAMU¦
Wysłany: Wto Lip 17, 2012 19:48 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Wysłany: Wto Lip 17, 2012 19:54
To raczej pseudorenomowana firma, w zeszłym roku miałem identyczny problem i podjechałem do 1-szego lepszego serwisu klimy i kupiłem te 2 oringi za bodajże 10pln. Nie wiem co miałeś na myśli mówiąc zamienniki , wymiary muszą być identyczne z oryginałem i tyle, w przeciwnym wypadku układ będzie beszczelny. Powodzonka w szukaniu
Wysłany: Wto Lip 17, 2012 20:15
Skoro masz aż taki problem jest inne, proste rozwiązanie, w rowek w który wchodzi oring, podwiń np. taśmę teflonową , a nastepnie załóż te o przekroju 2mm- i wtedy będzie szczelnie
Wysłany: Sro Lip 18, 2012 20:13
witam,
podepnę się pod temat bo po weekendzie planuję wymianę osuszaczav i nabicie klimy także dobry moment by pomyśleć o uszczelnieniu, z jakiego materiału są to oringi mogą być z vitonu?
coś z tymi wymiarami podanymi jest nie tak: 8wew/ 12 zewnętrzna i grubość 2,5 ?
moze chodzi o szerokość 2,5? wewnętrzna 8+2x2,5=13mm taka była by zewnętrzna średnica dla oringa 2,5mm i fi wew 8 mm. Chyba ze przekrój uszczelnienia nie jest kołowy?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum