Wysłany: Sro Sie 01, 2012 23:34 [R400] klima nie działa
Typ: Si Rodzaj silnika: benzyna Pojemnosc silnika: 1.6 Rok produkcji: 1998
Witam jestem tu nowy i liczę na wasza pomoc, mam problem z klima w moim rowerku R400 1.6 z 1998r, mianowicie klima nabita, szczelność jest wlanczam przyciska A/C słychać pstrykniecie ale klima nie chłodzie wogóle. Nie wiem od czego zacząć szukania usterki, coraz cieplej a w samochodzie piekarnik POMOCY
SPAMU¦
Wysłany: Sro Sie 01, 2012 23:34 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Pomógł: 43 razy Dołączył: 24 Wrz 2007 Posty: 310 Skąd: Kraków
Wysłany: Czw Sie 02, 2012 07:48
Sprawdź czy włączają się wentylatory i kompresor od klimy, jeśli wszystko chodzi a klima nie chłodzi to sprawdź jeszcze cięgno od pokrętła nawiewu (ciepło-zimno)może linka spadła i masz ustawione na ciepłe powietrze
ja mialem taki przypadek, ze chodzila klima i nic nie chlodzilo, okazalo sie, ze ten zawor po lewej stronie w komorze silnika jest padniety(uszczelki byly pekniete), nazywali go dławikiem nie pamiętam dokładnie, jest on jak stoisz przed autem po lewej stronie w sciance.
Pomógł: 248 razy Dołączył: 18 Cze 2009 Posty: 1651 Skąd: Maciejowa, Nowy Sącz
Wysłany: Czw Sie 02, 2012 12:44
bizon napisał/a:
i tam tez czujnik temperatury oleju chyba blokuje zalaczenie klimy
Czujników do klimy to jest kilka - jest czujnik temperatury oleju, czujnik ciśnienia czynnika chłodzącego, czujnik załączenia nawiewu wewnątrz samochodu.
Przyjrzyj się czy po włączeniu przycisku AC załącza się sprzęgło na kompresorze i czy pracują wentylatory klimy i chłodnicy.
_________________ .: Podpis użytkownika wymaga
edycji :.
U mnie klima nie chłodziła- się okazało że czynnika miałem za dużo nabitego.
Podjechałem do macherów co mi nabijali klimatyzację, to testowali na włączonej klimie i podłączonej aparaturze (dodawali/odejmowali czynnik bądź olej) żeby mieszankę optymalną dobrać.
Masz taki efekt że w ogóle nic nie schładza od początku, czy lekko chłodzi na samym początku a potem normalne powietrze leci już nie schłodzone?
_________________ Życie, to droga prowadząca do śmierci- im ta droga dłuższa, tym lepiej.
linka od nawiewu jest ok wentylatory się nie zalanczaja nie dawno miałem drobną stluczke i popękały trochę plastiki od obudowy wentylatora i nie wiem czy dlatego wentylatory stoją a klima nie chlodzi. gadalem z kumplem i mówił że na sprężarce jak jest koło posowe to w tym kole jest jakieś sprzegielko czy elektromagnes który coś zalancza mówił też że w tym kole w środku powinno się coś kręcić ja sprawdzalem i nic po za tym kołem się nie kręci to co jest w kole to stoi. i nie wiem czy tak ma być czy nie.
mam taz mały problem z czujnikiem (chyba) temperatury zdarza się że nie mogę oddalić wtedy wyjmuje kostkę przy czujniku z prawej str kolektora wydechowego wtedy zalanczaja mi się oba wentylatory może to mieć wpływ na działanie klima?
temperatura silnika raczej jest ok bo wskazówka nie przekroczyła jeszcze ani razu połowy. teraz odpukać puki co to narazie nie muszę wypinać kostki żeby zapalił.
co to narazie nie muszę wypinać kostki żeby zapalił.
Problem z odpaleniem to najmniejszy problem. ten czujnik daje sygnal do komputera ktory decyduje o zalaczaniu wentylatora w krytycznych sytuacjach, w tqaka pogode o to nie problem.
mam taz mały problem z czujnikiem (chyba) temperatury
Od tego. to ze teraz jest spokoj, to wcale nie oznacza ze sie samo naprawilo. albo gdzies cos z elektryka albo czujnik walniety i nie chcij zeby sie znowu "zacial" w gorszym momencie niz przy odpalaniu samochodu
brawo, a co oznacza uklad jest pusty? taka ilosc wlewa sie tylko wtedy jak oprozni sie jednoczesnie kompresor, skraplacz, odwadniacz, parownik i przewody
jak demontowales tylko kompresor to zakladajac ze oprozniles z oleju jeszcze przewody to wlej max 60ml PAGa
_________________ '99 r400 16k16 sedan JFR na czesci ( anglik ) pytac na priv
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum