Pomógł: 2 razy Dołączył: 17 Lut 2008 Posty: 130 Skąd: Ostrowiec Św.
Wysłany: Sob Sie 04, 2012 12:02 [R416] nierówna praca silnika, szarpanie
Typ: Si Rodzaj silnika: benzyna Pojemnosc silnika: 1.6 Rok produkcji: 1997
Witam,
Od niedawna silnik po odpaleniu nierówna pracuje, lekko szarpie silnikiem, muszę dodać gazu żeby zaczął pracować normalnie. Jest problem przy ruszaniu, muszę przy-gazować żeby nie zgasł. Podczas przyspieszania, szczególnie na 2 i 3 biegu, w okolicach 1800-2000 obr. silnik tak jakby przerywa, dławi się, rzuca samochodem, potem przyspiesza w miarę gładko.
Auto było wczoraj u mechanika, na komputerze nie ma błędów, ciśnienie w cylindrach w porządku, świece czyste, przewody wys. napięcie są ok. Jeden mechanik mówi, że może łapie lewe powietrze, a inny że jest coś nie tak z wtryskami i mieszanka jest zła. Ciśnienie na wtryskach jest za niskie - podobno tak wyszło z badania spalin. Auto ma przejechane prawie 170 tys.. Miesiąc temu był wymieniony środkowy i końcowy tłumik.
Czy stosowaliście środki dolewane do benzyny na przeczyszczenie wtrysków? Pomogło to komuś? Widziałem takie po około 13 zł. za 250ml.
Będę wdzięczny za porady i pomoc.
_________________ Born To Beer Free
SPAMU¦
Wysłany: Sob Sie 04, 2012 12:02 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Pomógł: 2 razy Dołączył: 17 Lut 2008 Posty: 130 Skąd: Ostrowiec Św.
Wysłany: Nie Sie 05, 2012 22:12
Przeczytałem wiele wątków i zamiast rozwiązań, mam coraz więcej wątpliwości.
Czy ktoś ma jakieś pozytywne doświadczenia ze środkami dodawanymi do paliwa w celu poprawy działania wtrysków?
inny że jest coś nie tak z wtryskami i mieszanka jest zła. Ciśnienie na wtryskach jest za niskie - podobno tak wyszło z badania spalin
To niech sprawdzi manometrem jakie ciśnienie paliwa dochodzi przed listwa wtryskowa.
Świece i przewody sprawdzili, a palec i kopułka ?
Problem występuje zarówno na zimnym jak i ciepłym silniku ?
luqar napisał/a:
Czy stosowaliście środki dolewane do benzyny na przeczyszczenie wtrysków? Pomogło to komuś? Widziałem takie po około 13 zł. za 250ml.
Zalałem kiedyś takie coś i zauważyłem podwyższone spalanie. Gdy wyjeździłem zbiornik do końca i wlałem spowrotem czystą Pb98, to spalanie powróciło do normy.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum