Wysłany: Sob Lip 02, 2011 06:58 [R75] komunikat "alarm" na wyświetlaczu co to ozna
Typ: V6 Rodzaj silnika: benzyna Pojemnosc silnika: 2.0 Rok produkcji: 2000
Dzisiaj mój Rover na parkingu zaczął sam trąbić mrugać kierunkami i do tego chodziły cały czas wycieraczki. Kiedy wsiadłem do środka na wyświetlaczu na czerwonym tle był narysowany dzwonek i podpisany alarm. Samochód odpalił normalnie lecz po przyjechaniu z powrotem na miejsce i zamknięciu auta ponownie zaczął sam trąbić i machać wycieraczkami. Taki stan utrzymuje się przez około dwie minuty i potem już nie trąbi tylko co jakiś czas macha wycieraczkami. Co może być tego przyczyną?? Dodam jeszcze, że żadnego alarmu nie montowałem.
SPAMU¦
Wysłany: Sob Lip 02, 2011 06:58 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Chodzi o tą grodź gdzie znajduje się filtr kabinowy? Patrzyłem i sucho. Znajdują się tam jakieś odpływy ale są widoczne aż na wylot. Niedawno podłączyłem akumulator i na razie jakby problem znikł ale ciekawe na jak długo? Ciekawi mnie co to było? Mogło być spowodowane wilgocią?
Nie musiałeś montować, gdyż masz fabryczny alarm.
Alarm może się uruchamiać gdy są problemy na przykład z czujnikiem otwarcia klapy nad silnikiem, lecz fakt uruchamiania się wycieraczek oznacza jakiś większy bałagan, do którego mogło by dojść przy zalaniu modułu Body ECU.
Pomógł: 5 razy Dołączył: 08 Sie 2011 Posty: 102 Skąd: Radom
Wysłany: Nie Sie 19, 2012 17:48
Pozwolę sobie się podczepić bo temat trochę podobny
Wczoraj przy wsiadaniu do ojcowego R75 na wyświetlaczu komputera pojawił się symbol dzwonka. Po odpaleniu zniknął a zamiast dziennego przebiegu wyświetlało się 'Err'. Po zgaszeniu i ponownym odpaleniu bez takich ekscesów Co oznacza ten symbol i czym mogło być spowodowane jego pojawienie?
Ostatnio zmieniony przez Felipe987 Nie Sie 19, 2012 20:11, w całości zmieniany 1 raz
Macie ultradźwiękowe czujki? Na podsufitce na środku lub na słupkach?
Ja mam i takie akcje mi się zdarzają jak mi muchy zostaną w środku Latają te cholerstwa po samochodzie i wzbudzają czujkę
Jeśli jednak wykluczycie tę opcję to pozostaje poszukanie problemów w czujnikach. Zwłaszcza maski. Potem bagażnik, potem zamki w drzwiach
A err chyba nie powinno mieć nic z tym wspólnego. Warto jednak sprawdzić zawilgocenia w miejscach newralgicznych.
_________________ Chiptuning: R25, R45, R75, 200/600 SDi, BMW (tuning, dpf serwis), VW Group (tuning, dpf serwis)
ROVER 75/ZT: diagnostyka, kodowanie, adaptacja zegarów, dodawanie kluczyków: używane piloty, nowy transponder (immo)
Kontakt: PW, 512 208 367, marek@roverki.eu
Wysłany: Nie Sie 19, 2012 20:08
Dopiero teraz skojarzyłem Dzwonek informuje po porostu, że od ostatniego wyłączenia zapłonu włączył się alarm Nawet chyba o tym w instrukcji jest napisane Jedne drzwi nie chciały się zamknąć z pilota i je otworzyłem włączając syrenę. A czy te czujki znajdują się w konsoli oświetlenia wnętrza pod takimi dziurkowanymi otworkami? Na słupkach ich nie ma.
Dzwonek informuje po porostu, że od ostatniego wyłączenia zapłonu włączył się alarm
Od uzbrojenia alramu, do jego rozbrojenia...
Felipe987 napisał/a:
Jedne drzwi nie chciały się zamknąć z pilota i je otworzyłem włączając syrenę.
Ale nie chciały się zamknąć bo były niedomknięte czy po prostu zamek odmawia posłuszeństwa?
Jeśli masz alarm z własną syrenką, to powinien poinformować Cię o otwartych drzwiach jednym głośnym "pipnięciem". Nie wiem jak się zachowuje bez syrenki - czy sygnalizuje klaksonem? Dziwne jest też, że alarm się aktywował skoro nikt za klamkę nie ciągnął. A jeśli włączył się alarm przy Tobie, to chyba powinieneś skojarzyć ten fakt z tym dzwonkiem ?
Felipe987 napisał/a:
A czy te czujki znajdują się w konsoli oświetlenia wnętrza pod takimi dziurkowanymi otworkami? Na słupkach ich nie ma.
Hm... najczęściej występują na słupkach lub na środku sufitu.
_________________ Chiptuning: R25, R45, R75, 200/600 SDi, BMW (tuning, dpf serwis), VW Group (tuning, dpf serwis)
ROVER 75/ZT: diagnostyka, kodowanie, adaptacja zegarów, dodawanie kluczyków: używane piloty, nowy transponder (immo)
Wysłany: Pon Sie 20, 2012 13:55
MaReK napisał/a:
Od uzbrojenia alramu, do jego rozbrojenia...
No tak
Może trochę niedokładnie opisałem. Odkąd mamy tego R, od jakiegoś miesiąca, był problem z tylnymi prawymi drzwiami tzn. nie otwierały się z pilota. Akurat wtedy otworzyły się z pilota ale zamykając samochód widzę, że rygielek się w nich nie schował, znaczy nie zamknęły się. Przy uzbrojonym alarmie pociągnąłem za klamkę i otworzyłem drzwi, włączając tym samym klakson. Ot cała historia Od tamtego momentu drzwi otwierają się i zamykają normalnie Za to ze dwa razy zdarzyła się akcja, że bagażnik nie chciał się otworzyć z kabiny, tym przyciskiem. Pomogło dopiero otwarcie kluczykiem. Nie wiem czy można łączyć te sytuacje ze sobą.
MaReK napisał/a:
A jeśli włączył się alarm przy Tobie, to chyba powinieneś skojarzyć ten fakt z tym dzwonkiem ?
No widzisz, skojarzyłem dopiero jak napisałeś o tych czujkach
MaReK napisał/a:
najczęściej występują na słupkach lub na środku sufitu
Ale czy są one widoczne w formie takich hmm... dzyndzelków czy są ładnie schowane pod tym plastikiem ze światełkami?
MaReK napisał/a:
Warto jednak sprawdzić zawilgocenia w miejscach newralgicznych.
A mógłbyś wskazać te miejsca newralgiczne? Z tematu już wiem, że gródź, przecieka też trochę bagażnik, ale o tym już czytałem
witam u mnie dzisiaj po odpaleniu byl komunikat ze wszystkie drzwi otwarte ale to pewnie dlatego ze bylo - 11 stopni przyejchalem do pracy zamykam drzwi z pilota i nagle po 30 min alram i na komputerze znaczek dzwoneczka mysle co sie dzieje wyszedlem otworzylem z pilota i juz ok , co bylo nie tak ze sie wlaczyl??
Dzwoneczek... ksiądz się o Ciebie upomina
Pewnie jakieś zakłócenia na skutek mrozu i wilgoci... dostał sygnał z któregoś czujnika, że otwarty bez rozbrojenia i tyle.
a wy tez tak macie w swoich r jak jest mroz otwieram drzwi z pilota i pozniej chce zamknac dodam ze bez jazdy i jest pojedynczy sygnal trabniecie i zamyka wszystkie drzwi
a wy tez tak macie w swoich r jak jest mroz otwieram drzwi z pilota i pozniej chce zamknac dodam ze bez jazdy i jest pojedynczy sygnal trabniecie i zamyka wszystkie drzwi
Nie. My tak nie mamy
To oznacza, że któryś czujnik (ale nie w przednich drzwiach kierowcy) uważa, że drzwi lub pokrywa (silnik lub bagażnik) są otwarte.
Mogło przymarznąć, mogły o sobie dać jakieś przetarte/przegniłe przewody. Najpierw warto znaleźć winowajcę. Jak masz garaż lub możliwość pozostawienia go w garażu jakiejś galerii handlowej (tam gdzie jest 0C lub troszkę więcej). Niech trochę odejdzie, przeschnie i możesz spróbować preparatem do wytrącania wilgoci naładować towaru w drzwi (zamki) i czujniki klapy komory silnika. Możesz ocenić stan czujnika w komorze silnika. Zdejmij z niego tę gumę, weź cienki śrubokręt płaski i wyciągnij go na wierzch. Zobacz czy we wtyczce nie ma wilgoci, czy niżej przewody nie są przetarte np. przez wentylator...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum