Wysłany: Pią Sie 31, 2012 05:23 [R75] Skrzynia biegów - szarpniecie przy wrzucaniu 1 biegu
Typ: CDT Rodzaj silnika: diesel Pojemnosc silnika: 2.0 Rok produkcji: 2002
Witam
W moim od 2 dni roverku, mam kolejny problem ze skrzynia lub sprzęgłem. Teoretycznie sprzęgło było wymieniane (info od poprzedniego właściciela) Przy wkładaniu 1 i max wciśniętym sprzęgle potrafi szarpnąć autem, jak by wysprzeglik nie był do końca wyciśnięty.
Na wyższych biegach tego nie zauważyłem. Jedynka wchodzi dość ciężko i nieraz potrafi i wyskoczyć przy ruszaniu, poza tym nie ma uczucia wrzuconego biegu - przerzucam na 1 i jest wrażenia jak by nie wszedł, a już siedzi. Pompka sprzęgła tez była robiona ale chyba tylko regeneracja. Czy to szarpanie to może być zle odpowietrzony układ?
Ostatnio zmieniony przez apples Czw Wrz 06, 2012 07:20, w całości zmieniany 1 raz
SPAMU¦
Wysłany: Pią Sie 31, 2012 05:23 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Miałem kiedyś Roverka w manualu. Zacznij od odpowietrzenia, trwa krótko bez dodatkowych kosztów. Przygotuj się w dużą strzykawkę, gumowy wężyk i DOT4 (dostęp do zbiorniczka mówiąc delikatnie, jest utrudniony)
Powodzenia!
Dwa lata temu padła mi pompka w Niemczech, 800km od domu Niemiła przygoda, jednak udało mi się ją zreanimować kawałkiem nitki nawiniętej pod oring i zalaniem samej pompki olejem silnikowym. Dojechałem do celu. U mnie przy lekko zapowietrzonej pompce ciężko wchodziła jedynka, natomiast trójka często ze zgrzytem Kończyły się już synchronizatory od jazdy poprzednika z uwaloną pompką Ehhh... Zauważyłem to podczas szukania r75, sporo miało problem z trójką. Dlatego wyleczyłem się z manuala na zawsze Automacik daje radę w Roverku
czyli szczykawke z wężykiem zakładam tam na ta rurkę poniżej akumulatora która jest zakaczona takim odpowietrznikiem jak zaciski hamulcowe, odkręcam wieko na pompce nad pedlem sprzęgła i wciskam szczykawką płyn w odpowietrzniki - zgadza sie? A jeśli w zbiorniczku jest full płynu to jak to zrobić - bo zaraz mi sie on poleje na wycieraczkę. Czy to tak ma być ze ma sie wylec ileś tego płynu ze zbiorniczka pompki sprzęgła ? Jeżeli tak to ile go wcisnąć?
jak będziesz wciskał płyn odpowietrznikiem to możesz pompkę zabić na amen. Dolewasz strzykawka z wężykiem do zbiorniczka na pompce a odpowietrznikiem ma wylatywać od pompowania pedałem.
_________________ wcześniej PoldoRover 10 lat złego słowa nie powiem
Rover 220SDi "szedł jak pocisk"
LR Freelander 1.8 Hard top PB/LPG będę tęsknił
teraz Rover 75 2.0 V6 Charme [mruczek] zobaczymy kupiony 13 w niedzielę
LR Freelander 1.8 SCAPA Sport
MG TF 160 srebrny pocisk
pytalem o to by widzialem jakis film z tym tematem i tak własnie tam robili od strony odpowietrznika lądowali płyn
[ Dodano: Wto Wrz 18, 2012 20:23 ]
dziś miałem chwile to wymieniłem płyn na orlenoski dot 4. Okazjo sie ze płyn który spuściłem do zera był praktycznie czysty, miał jakieś drobinki ale niewiele - poprzedni właściciel naprawiał pompę wiec płyn był pewnie nowy. W każdym bądź razie nic się nie zmieniło, 1 bieg dalej wchodzi z lekkim zgrzytnięciem . Czy to może oznaczać synchronizator czy ciągle coś ze sprzęgłem? Na pozostałych biegach nic takiego lub niepokojącego nie odczuwam
_________________ wcześniej PoldoRover 10 lat złego słowa nie powiem
Rover 220SDi "szedł jak pocisk"
LR Freelander 1.8 Hard top PB/LPG będę tęsknił
teraz Rover 75 2.0 V6 Charme [mruczek] zobaczymy kupiony 13 w niedzielę
LR Freelander 1.8 SCAPA Sport
MG TF 160 srebrny pocisk
pytalem o to by widzialem jakis film z tym tematem i tak własnie tam robili od strony odpowietrznika lądowali płyn
Pomki sa również tak regenerowane, że konstrukcja jest trochę zminiana wewnątrz i przepychanie płynu od strony skrzyni jest niemozliwe.
W oryginale, przelewanie od strony skrzyni jak najbardziej poprawne
Osobiście tez mi sie wydaje ze wpychanie płynu przez odpowietrznik nic złego nie może zrobić bo na dobra sprawę jakie ciśnienie można wytworzyć strzykawka i wężykiem założonym na odpowietrznik? Male, i choćby coś było źle robione, to po prostu płyn się nie wciśnie. a nie uszkodzi pompkę
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum