Wysłany: Sob Wrz 08, 2012 20:57 [R214] Kolejny problem :( Hamulce
Rodzaj silnika: benzyna Pojemnosc silnika: 1.4 16v Rok produkcji: 1997
Witam ponownie. Mam problem z hamulcami w moim Roverku a mianowicie gdy hamuje to auto tak jakby hamowało raz mocniej raz słabiej , a następnym razem jak hamuje to jest wszystko ok tak jakby nic się nie działo także krzywe tarcze wykluczam na wstępie . Bardzo proszę o pomoc
Tarcze przód wymienione 2 lata temu
Klocki przód miesiąc temu (przed wymianą było to samo)
płyn hamulcowy miesiąc temu wymieniony i odpowietrzony układ cisnieniowo
uszczelki tłoczków przód wymienione przy wymianie klocków
SPAMU¦
Wysłany: Sob Wrz 08, 2012 20:57 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Klocki dotarte dobrze , przed wymianą było to samo Mechanik sam nie wie co to może być najpierw mówił że tarcze pogięte ale jak raz na jakis czas hamuje normalnie to raczej to nie to .
Pomógł: 27 razy Dołączył: 08 Sie 2010 Posty: 562 Skąd: Lubelszczyzna
Wysłany: Nie Wrz 09, 2012 09:13
princo12 napisał/a:
W sumie z zewnątrz wyglądają dobrze nie są popękane . Można je jakos sprawdzić ?
Chyba tylko po ubytku płynu Tak mnie się wydaje Chodź jak ja miałem delikatnie odkręcony odpowietrznik z tyłu(gdzie i tak jest mniejsze ciśnienie) to lało się tak że nie dało się nie zauważyć
U mnie nic się nie leje żadnego ubytku płynu nie mam , ale też od jakiegos czasu mam tak że nie do końca odpuszcza mi klocki . jak powolutku dojeżdżam do swiateł to w pewnym momencie stanie tak jakbym zahamował , wszystkie prowadnice zacisków z tyłu są przesmarowane były zapieczone i to fest a z przodu jak wymieniałem klocki to sprawdzałem je i są ok , oczywiscie zaciski przed montażem zostały wyczyszczone te blaszki też i pod nimi . Normalnie już mi ręce opadają A z tymi przewodami to może sprawdzić czy puchną
Wygląda to tak, jakby którąś z czynności, które wymieniłeś zrobiono niedokładnie. Może źle odpowietrzono układ? W jakiej kolejności odpowietrzano zaciski?
[ Dodano: Nie Wrz 09, 2012 23:26 ]
Dodam jeszcze coś z doświadczenia:
Odkąd kupiłem swój egzemplarz, hamulce w nim były słabe. Klocki ok, tarcze ok, ale po prostu były słabe. Szczególnie w mieście widziałem wyraźnie, że auta wokół hamują efektywniej niż ja. Kupiłem więc płyn, żeby znajomy mi wymienił i odpowietrzył, wcześniej jednak przejechał się kawałek moją furką, dając parę razy naprawdę ostro po heblach. Od tego czasu hamuje o niebo lepiej, a płyn czeka w bagażniku. Spróbuj, może pomoże
Od Prawego tylnego zaczął potem lewe później przód prawe i przód lewe. Spróbuję tego sposobu bo u mnie też hamulce nie są najlepsze
Dopiero niedawno zaczął mi tak hamować dziwnie po wymianie tarcz było ok przed wymianą klocków uszczelniaczy i odpowietrzeniem też tak dziwnie hamował także to nie przez to . Przyczyna tkwi w czyms innym jeszcze sprawdzę prowadnice zacisku bo może źle chodzą , gdzies wyczytałem że może to być przyczyna nierównomiernego hamowania . Przewody nie wydaje mi się bo z zewnątrz są wręcz idealne nie mają najmniejszych pęknięć no ale może z zewnątrz są ładne a w srodku są walnięte
Ostatnio zmieniony przez princo12 Pon Wrz 10, 2012 17:18, w całości zmieniany 1 raz
nie musisz odpowietrzać od tylnego itd. w pompie masz 2 sekcje i każda sekcje osobno możesz odpowietrzyć. Skoro najpierw hamujesz i nic, a za chwile ok. to:
-powietrze,woda w układzie
- przewody elastyczne już są stare
- pompa już przepuszcza
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum