Wysłany: Czw Paź 18, 2012 07:53 [R400 1.6 Si] Brak płynu chłodniczego i metaliczny dźwięk
Typ: Si Rodzaj silnika: benzyna Pojemnosc silnika: 1.6 Rok produkcji: 1998
Witajcie,
Wszystko się zaczęło od podwyższonego wskaźnika temperatury. Sprawdziłem stan płynu chłodniczego i okazało się, że jest strasznie mało. Po napełnieniu sprawdziłem kolejnego dnia stan płynu chłodniczego i ... znowu susza.
Tak sobie dolewałem i jeździłem na odcinki kilkunasto kilometrowe.
Któregoś razu zaczął się dławić i mi zgasł. Po otworzeniu maski okazało się, że mi coś się skrapla w filtrze powietrza i widać dym od gorąca.
Po odczekaniu wróciłem do domu, a potem do mechanika. Podczas ostatnich kilometrów słyszałem metaliczny, rytmiczny dźwięk (wydaje mi się, że z silnika).
Diagnoza - padła uszczelka pod głowicą, płyn chłodniczy przedostał się do ... czego mógł czyli zalany termostat, w silniku, w wydechu. Dopiero po rozkręceniu by było wiadomo czy coś jeszcze.
Co sądzicie o tym metalicznym dźwięku? Co do naprawy? Czy warto naprawiać ten silnik czy wstawić inny? Jakoś nieufam już tym silnikom - czytam na forum, że to nie jedyny taki przypadek. Czy może lepiej wrzucić tam silnik od Civica np. Vtec'a?
Z góry dzięki za rady,
Michał
SPAMU¦
Wysłany: Czw Paź 18, 2012 07:53 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum