Pomógł: 41 razy Dołączył: 15 Sie 2007 Posty: 1184 Skąd: Piotrków Tryb
Wysłany: Pon Paź 22, 2012 19:28
Czujnik odpowiada za cisnienie oleju w silniku jakie wytwarza pompa olejowa aby olej mógł przepływac przez wspolpracujace elementy aby miały smarowanie (film olejowy)
[ Dodano: Pon Paź 22, 2012 20:28 ]
fenomen1717 napisał/a:
wiem,że to jedno z tych pytań,ale muszę je zadać -
czy nie świeci tobie kontrolka ciśnienia oleju? - gdzie??
Jesli przekrecisz kluczyc na 2 pozycje powinna swiecic sie na desce rozdzielczej kontrolka cisnienia oleju.(czerwona)
Po uruchomieniu silnika powinna gasnac wtedy jest wiadomo iż pompa olejowa wytwarza odpowiednie cisnienie aby mogł olej smarowac silnik
Wysłany: Pon Paź 22, 2012 22:17
fenomen1717 napisał/a:
już wiem:)
gaśnie normalnie...
no to dziwne troche ze skoro czujnik od oleju nie jest podpiety i kontrola prawidłowo wskazuje cisnienie oleju skoro po uruchomieniu gasnie.
Musisz dokladnie obejrzec obudowe pompy oleju(ta przy ktorej wkrecany jest filtr oleju) czy czasem nie jest gdzies wkrecony/podpiety drugi czujnik przy silniku (powinien wygladac identycznie lub podobnie jak ten o którego wczesniej pytałes)
fenomen1717 napisał/a:
mam przy okazji inne pytanie - jest jakiś zakres temperatury oleju w silniku?
jak sprawdzić czy się nie przegrzewa silnik?
Prawidłowo temp oleju powinna wynosic tyle ile temp eksploatacyjna silnika czyli +/- ok 90 C ,
W koncu jest chłodniczka oleju ktora go schładza przepływa przez nia ciecz .Tak wiec nie powinno byc o duzo wiecej niz ciecz chłodząca
Wysłany: Wto Paź 23, 2012 23:11
szoso napisał/a:
czujniki są dwa, ten odpięty jest pewnie od klimatyzacji, fachowcy
fachowcy,fachowcami
Moze i sa 2 czujniki ale ja ogladałem obudowe pompy i niestety nie zauwazyłem drugiego czujnika aby był tam.Zreszta co on miałby wspolnego z ta obudowa
zwykle od klimy znaduje sie przy osuszaczu i ma wiecej jak 1 pin na wejściu.
fenomen1717 napisał/a:
Panowie poprawka, kontrolka w ogóle się nie zapala ;O
niedopatrzenie...
Teraz by sie zgadzało jesli nie jest podlaczony do niego kabelek to nie bedzie sie świecił gdyż bedzie równoznacznosc obwodu otwartego .
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum