Pomógł: 27 razy Dołączył: 08 Sie 2010 Posty: 562 Skąd: Lubelszczyzna
Wysłany: Wto Paź 23, 2012 22:42
Da się pospawać aluminium, popytaj, mój kolega na spawanie aluminium uprawnienia robił Na upartego jak dziura nie wielka to spróbuj dobrze wyczyścić i cyną rozgrzaną zalepić , powinno trzymać
Pomógł: 84 razy Dołączył: 20 Paź 2007 Posty: 757 Skąd: Przejdź do mapy
Wysłany: Sro Paź 24, 2012 17:34
hertz25 napisał/a:
ciekawe czy da sie pospawac to aluminum dziurka jest niewielka
Takie rzeczy idzie dobrze pospawać i jest jak nowe
kangaroo69 napisał/a:
Na upartego jak dziura nie wielka to spróbuj dobrze wyczyścić i cyną rozgrzaną zalepić , powinno trzymać
Zanim palniesz taką bzdurę to, trochę poczytaj o zasadach lutowania i spawania metali.
Zalepić możesz wąż ogrodowy poksyliną a nie układ klimy gdzie ciśnienie jest rzędu 2-12 bar.
_________________ Był 214 si LPG 16v 1.4 103KM 97r. Platinum Silver
Był R 25 2.0 iDT 113kM 05r. X POWER GREY MET
Potwierdzam że da się zalutować rurę wykonaną z aluminium, ale proste to nie jest...
Zazwyczaj trzeba kłaść specjalne środki chemiczne które zapobiegną śniedzeniu aluminium i oczyszczają je z niej. Bez tego zazwyczaj lut się nie trzyma.
Dobrą spawarka TIG z AC i jazda Mi raz tez spawał gostek rurkę od klimy bo miała dziur z 2cm i było szczelne potem wiec Aluminium się tez daje spawać bez większych kłopotów
_________________ ( ͡° ͜ʖ ͡°) Diagnostyka i Chip Tuning Rover/MG Diesel oraz kodowanie pilotów
A może być czarny silinkon do uszczelniania głowic? Czy raczej będzie się gryzł z tym olejem?
Czyli w rowek nałożyć silikon, odczekać aż wyschnie, wtedy oring będzie wyżej leżał i lepiej uszczelni?
Pomógł: 27 razy Dołączył: 08 Sie 2010 Posty: 562 Skąd: Lubelszczyzna
Wysłany: Czw Paź 25, 2012 08:23
Nawet Adi taki błękitny silikon K2 powinien się sprawdzić U mnie puścił gwint w chłodnicy tam właśnie gdzie są te oringi , z racji tego że aluminium miękkie dałem troszkę szersze śruby i właśnie ten silikon, no i ostatnio wyszło że trzyma, tzn. na próbie w serwisie klimatyzacji
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum