Wysłany: Nie Paź 28, 2012 18:14 [R45] Nie wlacza sie wentylator po wlaniu płynu chlodzącego
Rodzaj silnika: benzyna Pojemnosc silnika: 1.6 Rok produkcji: 2003
Witam,jak w temacie.
Dzis wymienilem plyn chlodzacy,potem odpowietrzylem uklad.Wszystko pieknie chodzi,autko grzeje,wszystkie we,ze gorace.
Ale nie zalacza sie zaden z 2 wentylatorow .Auto pilowalem okolo 10 minut na 2.5/3 tys obrotow i nic,zero reakcji...........Co moze byc przyczyna ?Dodam,ze nie zdarzylem sprawdzic bezpiecznikow,za ciemno i za zimno juz sie zrobilo...
SPAMU¦
Wysłany: Nie Paź 28, 2012 18:14 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Powiem tak,jak spuszczalem plyn to wylalo sie kolo 4 litrow,ale juz po zalaniu ukladu weszlo mi tylko okolo 2.5 litra.Jak narazie poziom jest rowno z kreska max,wszystkie weze sa gorace,wskaznik normalnie na srodku,auto normalnie dmucha goracym powietrzem.W chwili kiedy auto jest calkowicie nagrzane to jak odkrece korek to poziom sie podwyzsza,ale kiedy silnik juz ostygnie poziom sie obniza do max. wiec nie na tyle zeby mozna bylo wlac brakujaca ilosc plynu.
Nurtuje mnie wlasnie to,czemu weszlo o co najmniej 1/1.5 litra mniej niz bylo ?A do tego czemu nie zalaczaja sie wentylatory ?
Termostat się otwiera? Chłodnica i węże dochodzące do niej po rozgrzaniu robią się gorące?
Tak termostat sie normalnie otwiera,wszystkie weze sa gorace,zarowno przed i za chlodnica.
A powiedzcie mi czy w tym silniku jest 1 czy 2 obiegi cieczy chlodzacej ?
Slyszalem ,ze podobno gdy sie spuszcza plyn i zalewa swierzym to powinno sie to robic na rozgrzanym silniku.......Czy to prawda ?
Ps:ja wymienialem na zimnym.Dodam,ze przez odpowietrznik wylewaj mi sie plyn,wiec niby uklad powinien byc odpowietrzony.
NIGDY NIE WYMIENIAJ NA ROZGRZANYM! Sam opowietrznik to mało. Musisz wypchać powietrze z węży. Poduszka powietrzna zostaje u góry Popuszczaj węże i upuszaj. Otwóż zawór ogrzewania.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum