Wysłany: Wto Kwi 29, 2008 22:48 [R420] Czy mam ABS?
Typ: SDi Rodzaj silnika: diesel Pojemnosc silnika: 2.0 Rok produkcji: 1997
Witajcie ja dopiero sie zapisałem. Jestem szczęśliwym nabywca Rovera 420 SDI.
Mam nastepujące pytanie: Jak go kupowałem to sprzedający mowil ze ma abs...
Ale nie jest on odczuwalny. Przy ostrym chamowaniu kola sie poprostu blokuja. Czy to tez moze byc wina tych czujnikow czy to czegos innego? Auto hamuje i to nawet bardzo dobrze tylko ze sie kola blokuja. Pomozecie?
Ostatnio zmieniony przez kasjopea Sob Sty 15, 2011 16:40, w całości zmieniany 4 razy
SPAMU¦
Wysłany: Wto Kwi 29, 2008 22:48 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Jary, to że masz taki sam model nie oznacza, ze egzemplaż Ad_amsa nie może nie mieć ABSu
Ad_ams, sprawdź, czy masz pompę ABS pod maską, wtedy będziesz wiedział
_________________ W przypadku obu Roverków w zasadzie mogę powiedzieć, że to spełnienie marzeń. Całe szczęście zostało jeszcze trochę do spełnienia
Sprawdze ta pompe. Bo wszystko by wskazywalo na to ze powinien byc. Niby jest kontrolka na desce rozdzielczej ale nigdy nie widzialem zeby swiecila.
[ Dodano: Pon Maj 05, 2008 23:22 ]
Pompa jest. Moze to cos z czujnikami. CZy jakbym chcial sam sprawdzac te czujniki to czy jest jakas odpowiednia odleglosc miedzy czujnikiem czy to tak na oko? Byle nie za blisko i nie za daleko?
jeśli sie kontrolka nie świeci, to:
a) padł lub został wyjęty bezpiecznik od ABSu
b) padła lub została wyjęta zaróweczka od ABSu i jednoczesnie gdzieś jest ustarka, bo ABS nie działa
c) uszkodzony jest sterownik ABSu
Zacznij od sprawdzenia pierwszych dwóch przypadków.
Faktycznie trzeba sprawdzić pierwsze dwie opcje - albo masz szczęście i padł bezpiecznik, wymiana pomoże, albo była jakaś usterka i ktoś wyciągnął żaróweczkę od kontrolki, żeby przy sprzedaży w oczy nie raziło. Wtedy zacznij od pooglądania pierścieni zębatych przy kolach - lubią być pęknięte.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum