Pytanie laika: dlaczego pytacie o rozmiar opon? Od tego zależą obroty?
U mnie powyżej 110 km/h jest gdzieś od pół roku między 2,5 a 3 tyś. Czy to normalne?
A jak konkretnie? Pytam, bo jakiś czas temu, jak mi się wydaje, podskoczyły mi obroty (dziwnym bądź nie dziwnym trafem po jeżdżeniu na vervie). Teraz przy 130 km/h mam lekko ponad 3 tyś obrotów, a na obrotomierzu limit przy 4 tyś. i obawiam się, że on już dużo szybciej nie pojedzie. Nie mówiąc o tym, że mi zaczął palić trochę więcej. Czy ktoś się może podzielić ze mną swoją mądrością na ten temat, bo nie wiem, czy to zostawić, czy może coś się zaczyna dziać?
Obrotomierz kończy się na 4500 obr, więc jeszcze troche pojedzie neistety nei wiem jak w innych R600 jest z obrotami, ale w moim R było jakoś podobnie. A co do spalania i odczuć z jazdy to możesz popatrzyć wizualnie po silniku i wszelkich rurach, czy nei ma podejrzanych wycieków itp. ewentualnie posłuchać czy silnik nie wydaje niepokojących dźwięków.
Obroty same z siebie raczej nie podskoczyły, bo zależnosć między prędkością auta (na prędkościomierzu) a obrotami silnika zależy tylko od przełożeń w skrzyni, a te raczej się nie pozmieniały
Witajcie. Jestem świeżo po czyszczeniu wszystkich możliwych kostek. Uszczelniliśmy też jakiś jeden luźnawy wężyk. Efekt: 120 km/h i obroty 2500! Szczęście absolutne. Przez chwilę przynajmniej, bo po ponownym uruchomieniu auta wróciło do 3000. Zakładam, że pewnie coś jest nie tak z którąś kostką, ale z tym już raczej się udam do mechanika.
W każdym razie - obroty jednak mogą podskoczyć (z dopiskiem: chociaż wszyscy mówili, że to niemożliwe;)
Ja mam roverka 620 Di od dwóch lat i cały czas jest tak samo że 2,5 tys obrotów to 110 km/h, opony 195/65/R15, a maksymalna prędkość jaką osiągnąłem ciutek ponad 180 Km/h
Jest jeszcze różnica między paliwem.Zatankuj np. na Shellu a np. na Orlenie.
Zobaczysz jak się autko wkręca na obroty.
nie wiem czy zawsze, i aż taka duża, ostatnio trafiało się, że tankowałem na stacji Petrochemii Płockiej (stacja starej daty), paliw niby dostarcza orlen...
Moje auto do 180km/h wkręca się dosyć żwawo, do 200km/h powoli ale zawsze dojdzie na płaskim, z lekkiej górki na trasie 210km/h (wszystko licznikowo podaje).
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum