Rodzaj silnika: diesel Pojemnosc silnika: 2.0 Rok produkcji: 2004
Witam.Dziś proszę Kolegów o pomoc w wyborze tarcz hamulcowych na przednią ośkę.
Objawy: drżenie kierownicy przy hamowaniu.
Krótka historia:
- Prostowanie felg
- Wymiana tarcz hamulcowych na EBC standard (wentylowana, średnica:262 mm) + klocki hamulcowe TRW
Ze względów różnych zostały wymienione:
- piasty i łożyska kół przednich
- łożyska i poduszki amortyzatorów
- końcówki drążków kierowniczych
- łączniki przy drążku reakcyjnym.
Badania na stacjach diagnostycznych nie wykazują najmniejszych luzów. Wibracje przy hamowaniu występują zarówno na komplecie kół (felga + opona) zimowych jak również letnich.
Szukając przyczyny ponownie wracam do tematu tarcz. Krążą różne opinie na ich firm i użytkowania. Zastanawiam się nad Brembo MAX (jeśli chodzi o klocki pozostałbym przy TRW).
Jakie są Wasze opinie? Co polecacie? Powyższy model czy może zupełnie coś innego
Ostatnio zmieniony przez Svirus Sro Lis 28, 2012 13:15, w całości zmieniany 2 razy
SPAMU¦
Wysłany: Wto Lis 13, 2012 13:43 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Pomógł: 142 razy Dołączył: 19 Mar 2009 Posty: 3960 Skąd: Pieszyce
Wysłany: Wto Lis 13, 2012 13:48
Brembo podobno dużo podróbek krąży ale to pewno o każdym producencie można powiedzieć dziś, ja mam klocki EBC - dziwne żeby tarcze aż tak złe robili że od razu na nich masz bicie
Svirus [Usunięty]
Wysłany: Wto Lis 13, 2012 14:11
Sam jestem zdziwiony <myśli>. Ostatnią rzeczą, do której można było się przyczepić to luzy na poduszce amortyzatora. W tej chwili pozostały już tylko tarcze Mierzyłem bicie na piaście i bardzo minimalne występuje z prawej strony, lewa jest całkowicie ok.
[ Dodano: Wto Lis 13, 2012 14:11 ]
Aha - przebieg na obecnych tarczach to ok 5 tyś. km.
Svirus, to raczej mało prawdopodobne, żeby nowe tarcze powodowały takie drgania. No chyba, że je porządnie rozgrzałeś i wybrałeś się na myjkę ciśnieniową lub wjechałeś w przysłowiową kałużę.
Svirus napisał/a:
Mierzyłem bicie na piaście i bardzo minimalne występuje z prawej strony, lewa jest całkowicie ok.
Nie ściąga Ci czasami na jakąś stronę przy hamowaniu?
Czy drgania występują też przy mocnym przyśpieszaniu?
Powiem tak. Odradzam zawsze i wszedzie komukolwiek klocki z Brembo. Wiem jak pracuje jeden z zakladow produkujacych cos z tego szyldu i jedna wielka porazka. Oczywiscie detali nie moge zdradzic ale jak patrze co sie tam dzieje to mi przypomina bardziej chalupnicze skrecanie dlugopisow nie wspominajac o zachowaniu odpowiednich norm.
Brembo - trzymajcie sie z daleka...
Svirus [Usunięty]
Wysłany: Wto Lis 13, 2012 17:32
Nie ściąga. Przyspiesza i hamuje w linii prostej. Samochód miał też ustawianą geometrię. Czy drgania występują przy przyspieszaniu? Sporadycznie tak. Przy hamowaniu za każdym razem z różną siłą. Czyżbyś Kolego miał pomysł na inną przyczynę?
[ Dodano: Wto Lis 13, 2012 17:32 ]
Nie używam myjki ciśnieniowej:) - mam zawsze możliwość umycia samochodu ręcznie. Kałuża?? <myśli> - nie wydaje mi się - przy mokrej nawierzchni aż tak hamulców nie rozgrzewam
Właśnie straciłem swój trop
Wychodzi na to, że wszystko co trzeba, masz już sprawdzone.
Jedyne co mi przychodzi do głowy to... złe nakrętki. W ori felgach są sferyczne, być może zmieniłeś felgi na takie z gniazdami stożkowymi i zostały stare nakrętki? Lub odwrotnie, masz felgi z gniazdem sferycznym i stożkowe nakrętki?
A zaciski przeglądałeś? Może śruby pływające są zabrudzone/zapieczone i nie działają tak ja trzeba...
Svirus [Usunięty]
Wysłany: Wto Lis 13, 2012 19:07
Co do nakrętek, owszem w zimówkach mam stożkowe ale do nich są odpowiednie. każdy model felgi ma swój komplet nakrętek.
Zaciski - wszystko sprawne - śruby pływające swobodnie ruszają się w jarzmach, a gumki osłaniające szczelne.
Z tego co widzę jak nic pozostaje wymiana tarcz, kolejna . Mam tylko nadzieję, że przyczyną jest wadliwa seria poprzednich a nie wadliwy styl jazdy;D.
Zasięgnę jeszcze języka do co nowego modelu i bez względu na rezultat na pewno podzielę się obserwacjami. Najwyżej będę świetnym przykładem, że wymiana tarcz była złym pomysłem.
Dziękuję za zainteresowanie i życzę braku problemów z hamulcami:)
Pomógł: 142 razy Dołączył: 19 Mar 2009 Posty: 3960 Skąd: Pieszyce
Wysłany: Sro Lis 14, 2012 10:40
szczytek napisał/a:
bardzo dobra firma to ATE
no ja niedawno zakupiłem dwie tarcze ATE na przód, w sumie złe nie są
Svirus [Usunięty]
Wysłany: Czw Lis 22, 2012 08:42
ok. Małe odświeżenie tematu. Od ostatniego postu tarcze nie zostały zmienione a przetaczanie starych nie miało sensu bo BYŁY PROSTE. niby wiadomość dobra bo przecież nie trzeba kupować kolejnego kompletu, ale:
- ponowne wyważanie kół,
- ponowne czyszczenie jarzm hamulcowych,
- ponowna zmiana felg z oponami,
- kolejna ścieżka diagnostyczna
-> nic nie pomogły.
W jaki sposób mogę sprawdzisz potencjalne uszkodzenia przegubu wewnętrznego/zewnętrznego, półosi, poduszek silnika, bądź też innego chol&^%#!#
( czegoś;] ) bo jeszcze trochę i zacznie mi się to wszystko śnić po nocach.
Czy tylne koła masz wyważone prawidłowo? Ich niewyważenie również może wywoływać drgania kierownicy przy pewnych zakresach prędkości jazdy.
Svirus [Usunięty]
Wysłany: Sro Lis 28, 2012 07:56
myślę, że tak. Kolejna wizyta na stacji diagnostycznej - a było ich już kilka koła doprowadziła do takiej precyzji, że na niezależnych maszynach wynik jest identyczny - koło wyważone. także raczej tą przyczynę bym wykluczył
[ Dodano: Sro Lis 28, 2012 07:56 ]
Drobne uzupełnienie i zarazem pytanie.
Samochód obecnie jeździ na 15' felgach stalowych i w dalszym ciągu bez zmian. Na stacji diagnostycznej (jednej z wielu ) zauważyliśmy luzy na łożysku koła. Z jednej jak i drugiej strony. Wyraźnie widać jak przegub w skrajnych punktach pracy szarpaka przesuwa się względem zwrotnicy. Problem w tym, że nakrętki na przegubach są maksymalnie dokręcone a łożyska i piasty były wymieniane. Fakt - piasty pochodzą z Rovera 25 TD (innych nie można było zakupić) ale nie powinno robić to różnicy.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum