Wysłany: Nie Lis 18, 2012 11:32 [Rover 25] Dodatkowe informacje z magistrali
Rodzaj silnika: benzyna Pojemnosc silnika: 1.4 Rok produkcji: 2003
Cześć,
zepsuł mi się wyświetlacz zegarka w moim Roverze, tak sobie pomyślałem, że zamiast wymieniać zrobie sobie swój własny, na którym wyświetlałbym dodatkowe informacje z magistrali CAN. Czy jest gdzieś jakiś dokument opisujący jakie rodzaje wiadomości są dostępne w układzie elektronicznym?
Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony przez Adrian Nie Lis 18, 2012 17:36, w całości zmieniany 1 raz
SPAMU¦
Wysłany: Nie Lis 18, 2012 11:32 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
szczerze mowiąc to nie wiem dlatego też zwracam się do ekspertów, w każdym razie jakaś magistrala napewno jest, i pewnie jakieś informacje da się powyciągać, zależy mi najbardziej nad chwilowym spalaniem
Można wyciągnąć informacje z EOBD poprzez ELM327 ale chwilowego spalania z tego nie wyliczysz bo brakuje tam czasu otwarcia wtryskiwaczy benzynowych. W ogóle tabela dostępnych parametrów jest strasznie uboga.
Mówię na przykładzie Rover 25 '02 1.6
Możesz jedynie podpiąć się pod czujniki bezpośrednio i z tego pobierać dane do "zegarka"
porcupineG ma uszkodzony wyświetlacz dlatego kombinuje jakiś zamiennik w to miejsce.
W obudowie zegarka (tego z dużym wyświetlaczem) po drobnych modyfikacjach mieści się wyświetlacz 2x16 mam nawet tak przerobioną obudowę z wstawionym wyświetlaczem.
Jutro zrobię zdjęcia i wrzucę to sobie zobaczysz jak to upchnąć
Można wyciągnąć informacje z EOBD poprzez ELM327 ale chwilowego spalania z tego nie wyliczysz bo brakuje tam czasu otwarcia wtryskiwaczy benzynowych. W ogóle tabela dostępnych parametrów jest strasznie uboga.
Mówię na przykładzie Rover 25 '02 1.6
Możesz jedynie podpiąć się pod czujniki bezpośrednio i z tego pobierać dane do "zegarka"
Czy masz gdzies listę wspomnianych parametrów? Może znajdę coś co mnie zainteresuje
Co do wyświetlacza to sobie coś poogarniam, ale myśle, że wspomniany 2x16 spokojnie by starczył
Rozumiem, że mówisz o czujniku paliwa na desce?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum