Wysłany: Nie Lis 18, 2012 22:51 [rover 200 1.6]problem z płynem i dymieniem.
Rodzaj silnika: benzyna Pojemnosc silnika: 1.6 Rok produkcji: 1999
Witam,
mam problem ze swoim Roverem, a mianowicie zauważyłem znaczny ubytek płynu chłodniczego. Lecz gdy po każdym zgaszeniu silnika odkręcę korek od zbiorniczka płynu i zakręcę od razu, płyn jest w normie. W czym tkwi problem. Pod korkiem oleju czysto, bez majonezu, wiec uszczelka odpada. Jeszcze mi strasznie dymi na biało, silnik 1.6 + LPG STAG.
Z góry dziękuję za pomoc
SPAMU¦
Wysłany: Nie Lis 18, 2012 22:51 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Pod korkiem oleju czysto, bez majonezu, wiec uszczelka odpada
Nie odpada, oznacza tylko, że trzyma przy kanalikach olejowych i olej nie przedostaje się do układu chłodzenia. Nie dymi na niebiesko, więc do cylindrów też nie.
smoku92 napisał/a:
znaczny ubytek płynu chłodniczego.....strasznie dymi na biało
Płyn układu chłodzenia dostaje się do cylindrów - uszczelka głowicy, blok silnika...
Możesz zrobić test na CO² w układzie chłodzenia.... - a jak odkręcisz korek zbiorniczka nie czuć spalin ?
smoku92 napisał/a:
po każdym zgaszeniu silnika odkręcę korek od zbiorniczka płynu i zakręcę od razu, płyn jest w normie
Ciśnienie w układzie niwelujesz. Widocznie nieszczelność jest niewielka i bez ciśnienia płyn nie ucieka.
Normalnie pomyślałbym o nieszczelności gdzieś w układzie, ale ten biały dym... Może być też opcja nieszczelności reduktora LPG... Na samej benzynie też masz obłok z wydechu ?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum