Wysłany: Sro Lis 28, 2012 17:39 [R75] problem z odpalaniem czyli pali kiedy chce.
Typ: CDTi Rodzaj silnika: diesel Pojemnosc silnika: 2.0 Rok produkcji: 2001
Witam,
Od pewnego czasu mam problem z moim R75 mianowicie odpala kiedy mu się podoba. Na zimno odpala bez problemów, jak odpalam zaraz po zgaszeniu też jest ok, natomiast kiedy silnik trochę przestygnie przy już ma 'fochy' (ostatnio czekałam 40 minut zanim łaskawie odpalił).
Samochód był u mechanika, który go przejrzał na wszelkie możliwe sposoby, wymienił czujnik ciśnienia (przy okazji akumulator), ale niestety to nie pomogło. Sprawdzany był też czujnik położenia wału, jest OK. Komputer nie pokazuje żadnych błędów.
Czy ktoś miał podobny problem?? Może macie jakieś pomysły co może się dziać, będę wdzięczna za każdą pomoc
SPAMU¦
Wysłany: Sro Lis 28, 2012 17:39 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
u mnie byl podobny problem tylko pozniej juz wogole nie odpalal, a przyczyna lezala po przetartej wiazce kabli ktora idzie do ecu gdzies w okolicy lewego nadkola kabel ociaral pozniej przetarl sie i wogole nie odpalal ,ale juz wszystko zrobione.
Miałem identyczny problem po nagrzaniu silnika i zgaszeniu nie chciał ponownie odpalać do czasu aż troszkę się ochłodził czasem było to 10min czasem 30min - powodem okazał się uszkodzony czujnik wałka rozrządu - temat był już wcześniej opisywany na forum poszukaj i wyczytasz jak to sprawdzić itp...
A u mnie jest taki temat, przekręcam kluczyk i nic, wkładam drugi, i pali. Innym razem na odwrót. rzadko tak się zdarza ale zdarza. Ktoś ma jakiś pomysł? Może elektronika w kluczykach?
Pomógł: 36 razy Dołączył: 24 Mar 2009 Posty: 1654 Skąd: wieluń
Wysłany: Nie Gru 02, 2012 16:20
też miałem takie podejrzenia co do immo jak miałem uwalony czujnik wałka,przyniosłem drugi kluczyk i tyk pali ale po podłączeniu do kompa wyszedł czujnik,wymieniłem i jest ok
_________________ -DIAGNOSTYKA I NAPRAWA PIECY I STEROWNIKÓW WEBASTO !
-NAPRAWA SILNIKÓW WENTYLATORA CHŁODNICY W ROVER 75
Ja bym sprawdzil wtryski bo one wlasnie moga powodowac ze po nagrzaniu sie silnika auto nie odpala dokladnie tak jak opisuje strusiek75 a na zimnym pali bez problemow a objawow kopcenia czy przerywania silnika nie musi przy tym byc i spalanie tez sie nie zwieksza.Moze ewentualnie zaswiecac sie kontrolka swiec zarowych podczas jazdy ale to zadko. Podjedz sobie do jakiegos mechanika co sie podlaczy do twojego rovera i niech sprawdzi przelewy wtryskow na wyswietlaczu bedziesz widzial graficznie i procetowo jak dawkoja wtryski.
Pomógł: 166 razy Dołączył: 27 Mar 2007 Posty: 2965 Skąd: Sędziszów
Wysłany: Wto Gru 04, 2012 18:43
To już w dalszej kolejności Narazie zacząć od sprawdzenia czujnika polożenia wałka, jego jest naprawde łatwo sprawdzić. Zgadzam się, ze od wtrysków, albo od problemów z ciśnieniem może nie palić tak jak powinien, ale to troszke inaczej zwykle wzgląda
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum