Wysłany: Wto Gru 18, 2012 19:46 [220SD] Wentylator za wcześnie się włącza
Rodzaj silnika: diesel Pojemnosc silnika: 2.0 Rok produkcji: 1997
Hej, mam taki problem, zauważyłem to już w lecie.. Po zgaszeniu silnika wentylator jeszcze przez chwilę chodzi, czy to normalne? Dodam, że nie jest to związane z temp silnika i otoczenia. Dzisiaj przy -4 stopniach na zewnątrz i 5 min po odpaleniu auta (wskazówka ledwo się ruszyła) włączył się wentylator i to chyba na 2gi bieg bo świszczał jak szalony. Czy to wina czujnika?
SPAMU¦
Wysłany: Wto Gru 18, 2012 19:46 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Podłączę się delikatnie do tematu. Ja mam taki problem... Znaczy jest to nie do końca problem, konkretniej to żaden problem, ale trochę mnie to niepokoi Więc wolę spytać
Mam SDi prawie rok i nigdy nie słyszałem swojego wentylatora Jeszcze nigdy mi się nie załączył, temp. nigdy mi nie skoczyła wyżej niż połowa skali.
A... I jak w stacyjce mam pozycję I i II to jak ustawię kluczyk pomiędzy nie, to zaczyna mi kręcić wentylator... Czy to normalne? Czy też tak macie w swoich SDi? Kontrolki się nie świecą... Ale mogę np. włączyć nawiew czy tez kierunkowskaz...
_________________ Sprzedam dużo gratów do R200 SDi
Ja w swoim R (benzyna 1.4 103KM) miałem podobnie. Wsiadam do auta po kilku dniach postoju, odpalam silnik i załącza się wentylator chłodnicy. Latem nie było to problemem, ale zimą gdy liczyła się "każda iskra prądu" zaczęło to być wkurzające.
W moim aucie są dwa czujniki jeden od temperatury silnika, która pokazywana jest na desce rozdzielczej i drugi który informował o temperaturze komputer silnika (podobno).
Wymiana tego drugiego rozwiązała wszystkie problemy.
szebek, ty masz benzyniaka, temat jest o dieslu a to inna bajka, w benzynie sterowanie wentylatorami jest przez komputer a nie termowłącznik w chłodnicy jak w dieslu
Podłączę się delikatnie do tematu. Ja mam taki problem... Znaczy jest to nie do końca problem, konkretniej to żaden problem, ale trochę mnie to niepokoi Więc wolę spytać
Mam SDi prawie rok i nigdy nie słyszałem swojego wentylatora Jeszcze nigdy mi się nie załączył, temp. nigdy mi nie skoczyła wyżej niż połowa skali.
Ja Mam swojego 6 lat prawie i ani razu nie włączył się wentylator.Powodem tego jest bardzo duży układ chłodzenia.ten samochód po prostu się nie przegrzewa.No chyba że jeździsz bez płynu.to wtedy inna bajka
sprawdź kable idące do wentylatora.przy przekręcaniu na pozycje II załącza się zapłon.Przekaźnik świec.pompa paliwa itp.Szukałbym winy ewidentnie w kablach.Możesz ewentualnie wypiąć kable z czujników w chłodnicy i zobaczyć czy to coś zmieni.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum