Wysłany: Pią Sty 11, 2013 19:01 [R75] Stukanie przedniego zawieszenia z prawej strony :(
Rodzaj silnika: benzyna Pojemnosc silnika: 2.5 Rok produkcji: 1999
Witam
W trakcie skręcania w prawo, oraz odbijania kierownicy na prosto, słyszę głuche uderzenia dobiegające z okolic prawego koła.. Podejżewałem łącznik stabilizatora, lub sworzeń wahacza. Podjechałem na stację kontroli pojazdów , na szarpakach, nie wynikło nic, tylko podczas enerigicznego szarpania kierownicą na boki, nadal było słychać głuche stukania dobiegające z okolicy prawego koła... Diagnosta powiedział, że wszystkie części zawieszenia, są w jak najlepszym porządku i że przyczyną może być łożysko kolumny McPhersona W miejscu łączenia kolumny z kielichem pod maską, że niby może być ono zatarte i te głuche dźwięki, to przeskakiwanie sprężyny, która nie może swobodnie pracować właśnie z powodu zatartego łożyska.
Co Wy na to ? Może jeszcze jakieś pomysły ?
SPAMU¦
Wysłany: Pią Sty 11, 2013 19:01 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
To może być łożysko tak jak mówił diagnosta. Ja bym jeszcze dokładnie przyjrzał się tulei wahacza u mnie też takie objawy były i po wymianie się uspokoiło.
Ale czy bez "specjalistycznego" sprzetu Jestem w stanie wymienić takie łożysko ? Trzeba ściągacz do sprężyny ?... Znalazłem taki temat :
http://forum.roverki.eu/v...ana+%B3o%BFyska
W nim napisano:
" spręzyny przy skręcaniu kołami lekko się napinają po czym powracają do swojej pozycji i w tym właśnie momęcie wydają taki dźwięk "
Więc chyba to jest to....
Więc jeśli zdemontuję i uznam, że guma jest w dobrym stanie, to wystarczy zmienić łożysko i założyć do starej gumy? Czy jest ono jakoś wprasowywane, czy można je spokojnie wymienić przy tej gumie ?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum