Wysłany: Pon Sty 14, 2013 18:42 [R 45] radio i zegarek
Typ: IDT Rodzaj silnika: diesel Pojemnosc silnika: 2.0 Rok produkcji: 2003
Dawno mnie nie było na forum bo nic działo się nic z moim R ale teraz przytrafiła mi sie drobna usterka. A mianowicie chodzi o to że zmieniłem radio w samochodzie i przy każdym kolejnym uruchomieniu muszę ustawiać zegarek na konsoli środkowej i ustawienia radia. Co może być przyczyną? coś pominąłem? Starałem się podłączyć tak samo jak było poprzednie radyjko a choćby nawet to kolorów kabli pomylić już nie mogłem bo są takie same. Wiem że to niby niewielki problem ale strasznie mnie irytuję to ustawianie wszystkiego przy każdym uruchamianiu auta.
SPAMU¦
Wysłany: Pon Sty 14, 2013 18:42 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Sprawdzał kolega bezpiecznik? Miałem podobną sytuacje co prawda w VW golfie, że po każdym odpaleniu musiałem ustawiać zegarek. Okazało się ze spalił się bezpiecznik.
Ewentualnie może być coś z podtrzymywaniem pamięci zegarka o ile takie coś się tam znajduje. Sam nie wiem, zobaczymy co powie reszta kolegów
Ewentualnie może być coś z podtrzymywaniem pamięci zegarka o ile takie coś się tam znajduje. Sam nie wiem, zobaczymy co powie reszta kolegów
i do radia i do zegarka idzie stale napiecie. najlepiej sprawdzic miernikiem czy czegos nie pomieszales lub czy jakis przewod sie nie ukruszyl.
do zegarka idzie masa, stale, stacyjka II i oswietlenie kokpitu.
do radia masa, stale, stacyjka I
[ Dodano: Pon Sty 14, 2013 20:31 ]
sorry do zegarka tez idzie oryginalnie stacyjka I a nie II, zapomnialem ze ja to robilem po swojemu
[ Dodano: Pon Sty 14, 2013 20:36 ] Pedro0009, a radio Ci gasnie jak zgasisz silnik?? czy wylaczasz je przyciskiem??
bo moze podlaczyles odwrotnie ze staly idzie na granie radia, a na podtrzymanie I czyli nie podtrzymuje
mialem to samo w roverku 400 i byl spalony bezpiecznik tylko nie pamietam teraz ktory, wiem ze w puszce pod maska wymienialem bezpieczniki na nowe (wszystkie te male) i po tej wymianie zegarek i radio mialo pamiec
_________________ Rover 45 2.0iDT 134km 297nm
Rover 416Si silnik hondy i automat 114km
no właśnie, jak nie wiesz to po co piszesz, nic nie wniosłeś do tematu
na jednym bezpieczniku jest zegarek i radio, więc nic by nie działało
Widzę że kolega się odgryza za inny temat ale dobrze.
Pedro0009 wyraźnie napisał że samodzielnie podłączał radio, zrozumiałem to w ten sposób że coś kombinował przy wtyczce iso, a nie podłączał na zasadzie plug&play, więc całkiem prawdopodobne że mógł się z czymś pomylić.
Jak wspomniał bizon sprawdź czy jakiś przewód się nie ukruszył i czy podłączyłeś wszystko jak należy oraz mimo wszystko bezpiecznik.
zacznę od sprawdzenia bezpieczników, później ewentualnie bedę szukał po kablach. Ale jeżeli chodzi o kable to podłączyłem wszystkie po kolorach a mysle że producent radia nie wymyslił sobie swoich schematów.
bizon radio mi gaśnie po przekręceniu kluczyka na 0 ale tak było wcześniej i było wszystko ok.
Pedro0009, to wez z rave bo teraz nie mam pod reka, ktory bezpiecznik daje napiecie na staly.
nie bedzie to bezpiecznik ten typowo od radia i zegarka, tylko faktycznie chyba pod maska.
Pedro0009 napisał/a:
a mysle że producent radia nie wymyslił sobie swoich schematów.
zalezy jakie radio, jak jakies firmowe to raczej nie, w takich firmy tesco to roznie bywa
Ja jak podłączałem u siebie radio - proste podpięcie kostek ISO - nie zauważyłem, że robiłem to na włączonym zapłonie i zrobiłem jakieś zwarcie (nie mam pojęcia gdzie, bo wtykałem tylko wtyczki...). Zgasło radio i zegarek, chociaż z tego co pamiętam, przycisk włączania radia był podświetlony, ale radia nie dało się włączyć i nie reagowało na nic. Poszedł bezpiecznik w skrzynce pod maską (brązowy).
michu027, tak, radio też traci zapisane stacje i ustawienia. był pod maską jeden spalony bezpiecznik który wymieniłem ale zegarek świecił się non stop i na razie został usunięty. jutro popatrze jeszcze po kablach czy czasami czegoś nie pominąłem albo czy coś źle nie połączyłem.
Niestety alpine nie ma standardowych kostek iso tylko swoją i musialem ciąć i lutować kabelki.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum