W mojej opinii opony będą zbyt wąskie i będą miały zbyt małą nośność do Twojego auta.
Jeśli chcesz pozostać przy felgach 14" to proponuję opony 185/65/R14. W podobnej cenie mógłbyś jednak kupić oryginalne aluminiowe felgi od Roverka i opony 185/60/R15.
Jeśli zdecydowałbyś się kiedyś założyć mocniejsze hamulce z przodu, to w zależności od tego jakie wybierzesz zaciski, felgi 14" mogą już nie pasować.
Z opon polecam Matador MP52, Kleber Krisalp bądź Vredestein Snowtrac.
SPAMU¦
Wysłany: Sob Sty 19, 2013 08:42 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Nie no, skoro będzie problem z nośnością to nie pozostaje mi nic innego jak wywalić 1,5 kobla na nowe stalówki 15-ki i opony Dębica Frigo. Niestety, kredyt ciąży i muszę się liczyć z kosztami...
Ok, tabelkę już sobie przyswoiłem- jak ma się to jeszcze z parametrem ET? W przypadku gdy zalecane jest 45 na stalówkach to o ile może być większy/mniejszy? To już będzie chyba ostatnie pytanie nowicjusza w tej materii
jak ma się to jeszcze z parametrem ET? W przypadku gdy zalecane jest 45 na stalówkach to o ile może być większy/mniejszy? To już będzie chyba ostatnie pytanie nowicjusza w tej materii
im mniejsze ET tym bardziej opona bedzie wystawac, jesli nie przesadzasz z rozmiarem opon i felg, oraz szerokoscia felgi, to mysle ze do 35ET mozesz zejsc. tu by musieli sie wypowiedziec Ci co montowali nietypowe felgi w tym samym rozmiarze opon czy im trze na zakretach
Szczerze... to zamiast tych opon z Allegro wolałbym nalewki z dwuletnią gwarancją. Przynajmniej będą miękkie i będą znacznie lepiej radziły sobie w śniegu.
Te opony są z 2007 roku (jak na zimówki to stare) a zużycie bieżnika wynosi 50% gdyż nowe mają około 8 a nadające się na śmietnik będą miały 4mm. Na fotkach widać, że lamelki (jak w większości zimówek) nacięte są tylko na części wysokości klocka. Jeśli zdecydujesz się na te opony to na drugi rok będziesz szukał kolejnych.
Witaj, wedle mojej wiedzy powinny być 5,5 J x 14 ET 45, jeżeli idzie o oponki to NOWE są po ok 180 zł. Tak więc czy warto kupować jakieś stare dziadostwo ?
gammathough, miałem do czynienia z nalewkami, teraz sam kupiłem i tak, na sztukę spoko, ale nie ma tutaj co ich porównywać do normalnych opon, przy plusowych temperaturach (3stopnie wzwyż) jest dramat, też mam z profila tylko inny model dużo cichsze niż te co wkleiłeś
iver, większość felg 15' nie będzie Ci obcierała bo masz takie hamulce na które wchodzą felgi 14'.
Czy ZS w dieslu ma mniejsze hamulce od 2.5 V6?
Dzisiaj przymierzyłem do swojego ZS 180 oryginalne felgi z Rovera 45 1.6. Rozmiar 6.0Jx15 ET45 i obcierają o zacisk
Czy jakiś inny rodzaj piętnastek podejdzie czy pozostaje szukać szesnastek?
A może jakieś dystanse zastosować żeby felga nie obcierała?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum