Wysłany: Sob Sie 02, 2008 17:00 [R620] Nie działa dmuchawa
Typ: Si Rodzaj silnika: benzyna Pojemnosc silnika: 2.0 Rok produkcji: 1994
Witam kolegów i prosze o pomoc w sprawie nie działajacej dmuchawy
Otóz przejechałem 5 km z włączonym nawiewem na 5 i klimatyzacją gdzie wszystko działało poprawnie.
Po załatwieniu spraw odpalam auto a tu nawiew nie działa - NA ZADNYM BIEGU.
Klimatyzacja działa, obieg wew lub zew powietrza tez działa.
Ściągnąłem schowek i nic nie blokuje łopatek wirnika gdyz je swobodnie popychałem.
Czy dmuchawa posiada bezpiecznik? jeżeli tak to który to jest
profilaktycznie przejrzałem wszystkie i w kabinie (te przy nogach kierowcy) i pod maska wyglądały ok
?????????
Ostatnio zmieniony przez kasjopea Nie Sty 23, 2011 23:35, w całości zmieniany 2 razy
SPAMU¦
Wysłany: Sob Sie 02, 2008 17:00 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
jeśli bezpiecznik by był spalony to klimatyzacja by się nie włączała...
sprawdź, czy do silnika dochodzi napięcie. Być może to jego wina i jak jechałeś to dogorywał...
_________________ W przypadku obu Roverków w zasadzie mogę powiedzieć, że to spełnienie marzeń. Całe szczęście zostało jeszcze trochę do spełnienia
Pomógł: 1 raz Dołączył: 09 Mar 2008 Posty: 13 Skąd: Czeladź
Wysłany: Pią Sie 08, 2008 10:41
Podejrzewam, sytuacja może być podobna jak moim przypadku. Raz działało a raz nie, ba czasami nie dmuchało, a było włączona 2 bieg i po jakimś czasie jazdy samo zaczęło dmuchać.
Rozkręcałem, grzebałem, sprawdzałem przełącznik, rezystory czyściłem przewody z liści smarowałem silnik i nic.
A wystarczyło zmienić kostkę przekaźnika dmuchawy, teraz działa jakby nigdy nic.
Pomógł: 2 razy Dołączył: 07 Sie 2010 Posty: 133 Skąd: Gdańsk-Kowale
Wysłany: Nie Sty 20, 2013 13:57
U mnie dmuchawa podłączona na krótko działa normalnie. Podłączona do kostek nie daje znaku życia. Klima też się nie załącza mimo że świeci się od niej kontrolka przy przekręceniu pokrętła. Bezpieczniki mam całe.
Do dmuchawy dochodzą trzy kostki: dwie mniejsze i jedna większa. Prąd mam tylko w tej mniejszej która steruje zamykaniem/otwieraniem klapek. W pozostałych dwóch nie ma.
Gdzie szukać przyczyny? Który przekaźnik odpowiada za dmuchawę (czy to jest ten żółty na lewo skos nad bezpiecznikami?) i jak go sprawdzić?
Proszę o pomoc, bo w zimę bez nawiewu ciężko sie jeździ.
Pomógł: 2 razy Dołączył: 07 Sie 2010 Posty: 133 Skąd: Gdańsk-Kowale
Wysłany: Czw Sty 24, 2013 14:19
Wielkie dzięki kruszan. Okazało się że przekaźnik się "zawiesił". Wyjąłem go, pozwierałem kilka razy i działa.
Twój schemat bardzo mi pomógł. Gdzie można takie coś nabyć po polsku?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum