Wysłany: Sob Sty 26, 2013 16:50 [R45] Zamek drzwi i ciegno
Typ: wszystkie Rodzaj silnika: wszystkie Pojemnosc silnika: wszystkie Rok produkcji: wszystkie
Kilka dni temu zauwazylem, ze zamek w drzwiach kierowcy wpadl sobie do srodka.
Postanowilem dzisiaj rozebrac drzwi i odnalezc zamek, a wlasciwie bebenek. Wyciagnalem go i za pomoca metalowej spinki przymocowalem z powrotem na miejsce.
Nie mam tylko pojecia jak przymocowac ciegno od zamka do bebenka, tak zeby ruch kluczykiem faktycznie zamykal i otwieral drzwi.
Ktos moze cos podpowiedziec? Pewnie najbardziej pomocne bylo by jakies zdjecie...
SPAMU¦
Wysłany: Sob Sty 26, 2013 16:50 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Wychodzi na to, ze u mnie ten element jest niestety ulamany
Pewnie nijak tego nie wymienie, wiec co mi pozostaje?
Domyslam sie, ze zmiana wkladki zamka jest bez sensu, bo moj kluczyk pewnie nie bedzie pasowal do innej?
Ad.1
Tak, bo wkładkę wymienisz razem z kluczykiem.
A co ze stacyjka? I wkladka zamka bagaznika? Chyba ze bede pomykac z dwoma kluczykami, ale slabo mi sie to usmiecha.
Bardziej mysle o wymianie samego plastiku, tylko nie wiem na ile jest to rozbieralne, ale wierze Ci na slowo
Ja tez zamykam i otwieram tylko pilotem, w najgorszym wypadku bede wchodzic przez bagaznik...
Zostanie Ci stary kluczyk, wymieniasz ten bębenek z wkładki, wychodzi razem z kluczykiem.
Jest rozbieralne, z tyłu jest taka zawleczka, uważaj żeby Ci sprężynki nie zginęły jak będziesz to ściągać
Obejrze dokladniej jak bede miec druga wkladke, bo nie chce mi sie kolejny raz rozbierac drzwi, zeby sie dobierac do tej wkladki.
Ale zawleczek juz szukalem w drzwiach, wkladki zreszta tez, bo wszystko samoczynnie wpadlo do srodka
Pewnie przez to ze 2 zimy temu szarpnalem za mocno zamarznieta klamke i polamalem jedno z dwoch mocowan, wlasnie to przy zamku.
Teraz te wszystkie problemy sa tego konsewencja, ale mam juz nowa klamke, musze jeszcze tylko zorganizowac wkladke w takim razie.
Dzieki za rady i zycze rowniez powodzenia
to jest przy klamce? jeśli dobrze widzę, to potrzebujesz klamki, a nie zamka, a bębenek tak jak kolega napisał możesz zostawić swój stary i będzie pasował do kluczyka. Klamka jest zamocowana z przodu i z tyłu na dwie śrubki, jedną widać na zdjęciu.
_________________ W przypadku obu Roverków w zasadzie mogę powiedzieć, że to spełnienie marzeń. Całe szczęście zostało jeszcze trochę do spełnienia
Klamke wymieniam swoja droga.
Ale akurat ten ulamany kawalek plastiku jestem elementem wkladki zamka.
Tyle ze faktycznie z tego co widze, to z wkladki mozna jeszcze wyjac bebenek.
Poprawcie mnie jesli sie myle.
Bębenek właśnie to jest wkładka.
A to jest element klamki z wkładką. Jest sporo klamek, które nie ma wkładek -producenci postanowili na tym oszczędzać, i od pewnego momentu montowali tylko jedną wkładkę w drzwiach kierowcy, więc lewa klamka od anglika może tego nie mieć. Zamek to jest na dole, tam gdzie idzie to cięgło
_________________ W przypadku obu Roverków w zasadzie mogę powiedzieć, że to spełnienie marzeń. Całe szczęście zostało jeszcze trochę do spełnienia
Ja mowiac bebenek, mam na mysli ten walec z otworem na kluczyk. Sam walec.
I wydaje mi sie, ze mozna go wyjac z wkladki, bo nawet na zdjeciu widac metalowa spinke, ktora go trzyma.
Tak tez zrozumialem kolege michu027.
A klamke kupilem oczywiscie od wersji europejskiej Prawa klamka nie ma otworu, tak jak mowisz.
Ale moja klamka od wersji europejskiej tez nie ma tego elementu, wiec zakladam ze wkladka to odrobine wiecej niz sam bebenek
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum