Wysłany: Czw Sty 31, 2013 18:33 [R214i] Drugi bieg przestał wchodzić.
Typ: i Rodzaj silnika: wszystkie Pojemnosc silnika: 1.4 8v Rok produkcji: 1998
Wcześniej były problemy z redukcją na 2, ale lekkie. Teraz 2 przestał całkowicie wchodzić.. To znaczy, dziś rano wchodziła - później nie, a ja wróciłem od mechanika, postawiłem go to znowu weszła mi 2. Coś jakby stało i blokowało. Czytałem o synchronizatorze, ale to nie powinno zgrzytać? Otóż nic nie zgrzyta.
Mechanik powiedział, że jak sprawa życia i śmierci ( studniówka w sobotę ) to mogę pojechać i go zostawić później. Mówił coś, że skrzynię kupić i gitara ale spuści olej i zobaczy, czy czegoś w nim nie ma dla pewności. Wspominał też, że coś jest jakiś wodzik czy coś pomiędzy 2, a 3 i to mogło zmienić położenie - ale żeby nie pałać zbyt optymizmem zbyt z tanimi rozwiązaniami.. Dam radę bez zepsucia sprzęgła zrobić te jakieś 40 km przez sobotę i niedzielę? Ojciec ma, ale Forda Ka i to 3 drzwiowe.. A muszę dwie dziewczyny wieźć, i kumpla to pogniecie się wszystko, etc. przy wsiadaniu.
Z ciekawości jaki tam masz przebieg bo może cos w skrzyni siedzi.Napoczatek spróbuj skrzynie zalac fullsyntetykiem powinno pomóc jeżeli nie to skrzynia do sprawdzenia lub cos w drazku siedzi
Pomógł: 27 razy Dołączył: 08 Sie 2010 Posty: 562 Skąd: Lubelszczyzna
Wysłany: Pią Lut 01, 2013 17:20
Albo tak jak mówił mechanik, wodzik się kosi. U mnie tak było i jak wrzucałem dwójkę musiałem się o kierownicę zapierać, później z wyrzucaniem było to samo. W drugim przypadku, kabel od cewki mi podszedł pod wodzik i dopiero po uwiązaniu go był spokój.
Pozdrawiam
Sprawa sprzęgła. Mechanik powiedział, że nic nie znalazł więc kazał jeździć do dobicia skrzyni i zamawiać używaną. Ale powiedziałem, że ciężko mocno sprzęgło działa. I co? Wina sprzęgła. Podciągnął linkę ale powiedział, że przydałoby się kompletną wymianę kiedyś zrobić bo ktoś dziwnie jeździł w przeszłości nim. Jakby jakaś kaleka która miała problemy z biegami.
Ja nie jeździłem bo trochę wypiłem dziś z klasą sobie. Ale ojciec odbierał auto, później wyjeżdżał po mnie i mówi, że działa. I widać było, nawet przy redukcji z 3 - która to była bolączką.. Pomyślałbyś, że to sprzęgło? Ja nie.. Ale wymiana sprzęgła kompletnego to koszt praktycznie jak używana skrzynia - jeden pies a wymienić będzie trzeba jak powróci problem.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum