Wysłany: Pon Lut 04, 2013 21:45 [R75] Komputer pokł.nie wyświetla wszystkich komunikatów
Typ: CDT Rodzaj silnika: diesel Pojemnosc silnika: 2.0 Rok produkcji: 2000
Dzisiaj zauważyłem dziwną rzecz,mianowicie nie świeci mi przednie,lewe przeciwmgielne a komputer pokładowy nic nie komunikuje.Klika dni temu skończył mi się płyn do spryskiwaczy,spaliła się żarówka oświetlenia tablicy rejestr.i również komputer nie informował.O co chodzi?
Dodam że w zeszłą sobotę padł mi czujnik abs i w tym przypadku świeci kontrolka na małym wyświetlaczu oraz po zapaleniu silnika pokazuje się również info na dużym wyświetlaczu.
_________________ "jedyna"po reinkarnacji
SPAMU¦
Wysłany: Pon Lut 04, 2013 21:45 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
W R75 komputer nie pokazuje spalonej żarówki dla halogenów.
Dla oświetlenia tablicy pokazuje tylko jak dwie żarówki, się spalą. Przy jednej spalonej komputer nie alarmuje.
Jak to nie pokazuje? Czego nie pokazuje? USterki czy włączenia? Jedno i drugie pokazuje, w zależności jak masz skonfigurowane LSM. No chyba, że jakieś dokładane są halogeny i nie ma ich wpisanych w konfiguracje auta - wtedy nie wiem, może nie informuje, bo niby o czym
apples jesteś pewien tych żarówek? U mnie niezależnie która się spali, czy lewa czy prawa, to info nie ma, dopiero jak zabraknie dwóch...
_________________ Chiptuning: R25, R45, R75, 200/600 SDi, BMW (tuning, dpf serwis), VW Group (tuning, dpf serwis)
ROVER 75/ZT: diagnostyka, kodowanie, adaptacja zegarów, dodawanie kluczyków: używane piloty, nowy transponder (immo)
Kontakt: PW, 512 208 367, marek@roverki.eu
Według instrukcji dołączonej do samochodu, komputer nie informuje o spalonej żarówce: świateł mgielnych, stopu na szybie, wstecznego i kierunków na boku, a z doświadczenia wiem że jedynie przy włączaniu świateł mgielnych jest wyświetlana informacja o włączeniu świateł.
Jedno i drugie pokazuje, w zależności jak masz skonfigurowane LSM
Nie sprawdziłem namcalnie ale w instrukcji jest jasno napisane ze nie ma kontroli spalonej żarówki dla świateł mgielnych.
Na tablicy spaliła mi sie lewa i nie pokazywał. Obydwie żarówki są podłaczone do jednego źródła z LSM równolegle, więc nie ma różnicy która się spali. Próg jest ustawiony na tyle mały, że komputer nie widzi jednej spalonej
Kierunków bocznych nie pokazuje, ale wiem z doświadczenia, że fiksuje wtedy przerywacz , jeśli tak to można nazwać, więc można się zorientować, że coś nie tak. Natomiast grzebiąc w LSMie tak trochę doświadczalnie, udało mi się włączyć tylko boczne kierunki Udało mi się też zrobić dyskotekę na wszystkich światłach mimo, że samochód był zamknięty Także dziwne jest to, że nie pokazuje przepalonej żarówki bocznych kierunków, skoro można mu włączyć tę żarówkę osobno. Ponad to BMWScanner, ma możliwość włączenia powiadomienia o bocznych kierunkach. Podobnie jak centralny STOP. Włączyłem wszystkie opcje, ale jak na złość żadna z tych żarówek mi jeszcze nie padła
Co do halogenów - faktycznie w instrukcji tak napisali. Ale kiedy padła mi lewa, przednia żarówka halogenu, miałem informacje o spalonej żarówce O fakcie przepalenia żarówki poinformował mnie także Tomi, który jechał przede mną Potwierdziłem, że wiem o tym, bo komputer krzyczał Wymieniłem żarówkę i komunikat znikł. Jednak skoro w instrukcji napisali inaczej, to może mój komunikat dotyczył jeszcze innej żarówki, ale po wymianie tej rzeczonej ikonka żarówki zniknęła. Zbieg okoliczności.
Natomiast w BMWScanner nie ma opcji włączenia powiadomienia o przepalonych żarówkach PRZEDNICH LAMP PRZECIWMGIELNYCH, więc może instrukcja nie kłamie A to mnie się wydawało... Poza tym, czy w R75/ZT były wersje bez przednich świateł przeciwmgłowych?
Modulacje impulsu można sobie w BWMScannerze edytować tylko manualnie w pamięci ROM, bo sam program dla algorytmu identyfikującego nasz LSM nie daje chyba takiej możliwości.
_________________ Chiptuning: R25, R45, R75, 200/600 SDi, BMW (tuning, dpf serwis), VW Group (tuning, dpf serwis)
ROVER 75/ZT: diagnostyka, kodowanie, adaptacja zegarów, dodawanie kluczyków: używane piloty, nowy transponder (immo)
da się wyłaczyć kontrolę poswietlenia tablicy? lub zmienić jakimś programem próg prądu pobieranego przez odbiornik, przy jakim komputer wywali komunikat spalonej żarówki.
Pieta napisał/a:
MaReK,
da się wyłaczyć kontrolę poswietlenia tablicy?
Da się w prosty sposób.
masz na mysli BMW skaner od PASoft?
MaReK napisał/a:
Pieta napisał/a:
lub zmienić jakimś programem próg prądu pobieranego przez odbiornik, przy jakim komputer wywali komunikat spalonej żarówki.
Trudniej, dużo trudniej, ale się da. Łatwiej wyłączyć w każdym razie
czym się da?
pytam bo z tyłu chętnie wsadził bym wszedzie ledy, ponieważ wymiana żarówek w kombi zarówno w lamach jak i w tablicy jest uciążliwa a palą się czasami
Jak by można było próg prądu zmienić na mniejszy to aby oszukać komputer można było rezystory małej mocy dokładać do led zamiast "grzejników", zwłaszcza jeżeli chodzi o żarówki 21W. Idelanie by było jak by komputer nie wywalał błędu przy mocy 1-2W
Tak. LSM i LightCoding w programie. Niestety algorytm który odczytuje te parametry nie potrafi (chyba) edytować wartości progowych. Można je na pewno zmienić w ROMie (ręcznie) ale tutaj należy być przygotowanym na ubicie LSM'a i całkowity brak komunikacji z nim Można zmienić ręcznie typ algorytmu, ale można sobie wtedy wywalić kilka funkcji - np. samopoziomowanie świateł po przekręceniu kluczyka.
Mogę Ci zaprogramować LSM'a którego mam na półce pod Twoje auto i wyłączyć lub spróbować zmienić te wartości. Wyślę Ci, a Ty odeślesz mi swój (pod warunkiem, że masz sprawny) i pod warunkiem, że zadziała
Pomógł: 24 razy Dołączył: 14 Mar 2011 Posty: 891 Skąd: Grudziądz
Wysłany: Wto Lut 05, 2013 16:21
Pieta, Mam BMW scanner w marcu może wpadnę na spota do Gdańska to mogę Ci powyłączać. Bądź jak będę w pobliżu . Ja mam wrzucony ledy gdzie się da. Powiadomienia mam wyłączone w tablicy, przeciwmgielnych tylnych, i pozycyjnych. Również po założeniu hidów przód wyłączałem .
[ Dodano: Wto Lut 05, 2013 16:21 ]
haszczyc napisał/a:
mam spaloną lewą żarówkę od podświetlenia tablicy rejestracyjnej i nic nie pokazuje
Przy dwóch spalonych pokazuje, jako brak podświetlenia .
Mam BMW scanner w marcu może wpadnę na spota do Gdańska to mogę Ci powyłączać.
Wgraj mu mapkę ECU jeszcze Wtedy apples nie będzie najszybszy na pomorzu
Wyłączanie wszystkiego co się da, to trochę lipa... ja korzystam z tych informacji mimo, że mam ledy. Zmiana wartości progowych poboru prądu byłaby lepszym rozwiązaniem.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum