Wysłany: Pią Lut 08, 2013 20:47 [R25] Klekoczący silnik jak stary diesel
Rodzaj silnika: benzyna Pojemnosc silnika: 1.4 16v Rok produkcji: 2001
Witam jestem tutaj nowa na forum i posiadam Roverka 25 z silnikiem 1.4 V16 i mam straszny problem z klekoczącym silnikiem jak diesel.. Klekoty wydobywają się z głowicy. Chłopak wymienił mi wszystkie flakowate szklanki lecz zbytnio to nie pomogło. Więc co może być jeszcze przyczyną klekotania?? :sad:
Ostatnio zmieniony przez szoso Pią Lut 08, 2013 21:32, w całości zmieniany 4 razy
SPAMU¦
Wysłany: Pią Lut 08, 2013 20:47 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
do tego silnika należy się 10w40 ale firma oleju też jest ważna, ja leję liqui moly 10w40 mos2 i klekotu nie słychac a jak ktoś mi kiedyś zalał mobila to myślałem że będę musiał silnik remontowac
Co tu kombinować z olejem, nie może być wszystko OK skoro świeci check egine. Odczytać błędy, bo może klekoce, bo rozrząd przestawiony na jednym wałku. Jeśli popychacze były wymienione to należało sprawdzić krzywki wałków bo zużyte też powodują klekot. Sprawdzic ciśnienie oleju, zbyt niskie będzie przyczyna nie wypełnienia popychaczy olejem i nie kasowaniem luzów zaworowych.
Może faktycznie być przez olej.
Mimo że producent zaleca półsyntetyczny to ja zalałem pełny syntetyk 5W40 Motula i muszę powiedzieć ze jest naprawdę cicho.
I to chyba nawet nie efekt placebo bo bardzo dużo osób mi powtarza że silnik naprawdę cichutko pracuje.
Jak olej zbyt gęsty to popychacze będą źle się wypełniać i nie spełnią do końca swojej roli.
Ostatnio zmieniony przez ADI-mistrzu Pią Lut 08, 2013 21:09, w całości zmieniany 1 raz
Pomógł: 27 razy Dołączył: 08 Sie 2010 Posty: 562 Skąd: Lubelszczyzna
Wysłany: Pią Lut 08, 2013 22:45
szusak napisał/a:
Mobil ma właściwości czyszczące, ale wątpię by olej był powodem tych dźwięków.
A jednak, ja zamieniłem nie dawno Mobila na Platinium i myślałem że mi mocy w radiu zbraknie, straszna kicha Teraz Vavoline spróbuje, powinno być lepiej.
[ Dodano: Pią Lut 08, 2013 22:45 ]
A co do klekotania to K seria swoje potrafi, na starym oleju chodził mi samochód tak cicho że jak na stacje zajeżdżałem to gościu pytał czy na zgaszonym wjeżdżam Ogólnie mówi że Rovery dość głośno chodzą i temu jednemu się dziwił
Moze rzeczywisice jest cos z rozrzadem ten check nie powinien sie swiecic,najlepiej podjedz na kompa ale to powymianie oleju.Ja mam olej zalecany do opla GM taki zalany przez mechanika.Jedynie na zimnym klekocze.Zalej valvoline dobre opinie ma albo to co kozik leje.
Mechanik twierdzi,że po prostu komputer ma błąd i wystarczy to zresetować.. Ale najpierw wymienię uszczelkę pod głowicą i wleję nowy olej i następnie pojadę na komputer.. Ostatnio kontrolka 2 razy zgasła ale niestety zapaliła się znowu
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum