Wysłany: Sro Lut 20, 2013 18:15 [r416] Jakie sa objawy padniętej pompy ABS
Rodzaj silnika: benzyna Pojemnosc silnika: 1.6 Rok produkcji: 1998
Mam bardzo dziwne objawy z ABS. Nawet na suchej nawierzchni i przy bardzo wolnej jeździe ABS załącza się (stuka ). Podczas wolnej jazdy (tylko wolnej) słychać dźwięk jakby przekaźnika - tylko do cholery w tym aucie nie ma przekaźnika od ABS. Prosze podpowiedzcie mi jakie są objawy uszkodzonej pompy ABS - a może to nie to?
_________________ Hasła są jak majtki. Nie zostawiaj ich w miejscu, w którym inni mogą je zobaczyć, zmieniaj je regularnie ...i lepiej nikomu nie pożyczaj.
Ostatnio zmieniony przez Adrian Sro Lut 20, 2013 18:36, w całości zmieniany 1 raz
SPAMU¦
Wysłany: Sro Lut 20, 2013 18:15 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Mechanik sprawdzał. Wcześniej mówił że to przegub - wymieniłem i dalej to samo - teraz mówi że pompa - obawiam się że znów może być to nie trafna diagnoza
[ Dodano: Sro Lut 20, 2013 18:28 ]
Leszczu - ty też jesteś z B-stoku - Powiedz gdzie naprawiasz swojego Roverka? MAsz sprawdzonego mechanika?
_________________ Hasła są jak majtki. Nie zostawiaj ich w miejscu, w którym inni mogą je zobaczyć, zmieniaj je regularnie ...i lepiej nikomu nie pożyczaj.
Pawel_416, trzeba wpierw sprawdzić czy pierścienie na przegubach są cale nie popękane i czy nie maja dużych ubytków. Jeśli któryś będzie zły trzeba wymienić cały przegub
http://www.roverki.pl/zro...wnetrznego.html
Ok dzięki leszczu.
Wiem że kiedyś je wymieniałem , ale przy hamowaniu,problem był i tak
Wiem że od kąt posiadam R , problem miał z hamulcami (ABS) , dwa razy nie wyhamowałem,na prawdę z małej prędkości miałem małe kolizje
Opony mówimy że były nie nowe , mało używane.
Druga sprawa , to asfalt w Grecji jest mieszanką z marmurem , owszem jest gdzieniegdzie ślisko,ale nie wiem czy brać to pod uwagę ?
Pozdrawiam.
nie szkodzi,ale mnie się podobało większy balon z tyłu
Nie wiem teraz mam na równo,i oponki są cacy ,ale jak depnę z nie nacka,bo barany greckie nie wiedzą co to znak drogowy,to jadę dalej z tym hamowanie,wiem,bo sprawdzałem w tym samym miejscu,innymi samochodami takie hamowanie
Ja mam rożne rozmiary opon,i abs nie świruje.60 przód,65 tył.Swego czasu też miałem problemy z abs,te same objawy,ale winne były koronki na przegubach.
Rozmawiałem już z kilkoma osobami na ten temat i u jednych nie da się jeździć na różnych rozmiarach opon a inni mówią że nie ma żadnego problemu, zazwyczaj nie ma problemu w R serii 400.
U mnie czujniki i koronki były dobre bo jak się pojawił ten problem nie wiedziałem, że to opony wywołują efekt wyłączania ABS.
Pomógł: 63 razy Dołączył: 10 Sie 2007 Posty: 1453 Skąd: Busko-Zdrój
Wysłany: Sob Mar 02, 2013 00:22
okneis napisał/a:
Ja mam rożne rozmiary opon,i abs nie świruje.60 przód,65 tył.Swego czasu też miałem problemy z abs,te same objawy,ale winne były koronki na przegubach.
Marcin1642 napisał/a:
Rozmawiałem już z kilkoma osobami na ten temat i u jednych nie da się jeździć na różnych rozmiarach opon a inni mówią że nie ma żadnego problemu, zazwyczaj nie ma problemu w R serii 400.
leszczu napisał/a:
Ten rozmiary profilu są jeszcze dopuszczalne, aby ABS nie świrował, ale już np. 55 i 65 jest za duża.
Chłopaki, no co Wy?
Nawet leszczu, nie wytłumaczył?
W skrócie: Nie każdy rover 400 ma czujniki ABS na 4 kołach (2 osiach).
Mój ma i nie mogę mieć różnych profili o więcej niż 5% (profil to % szerokości opony).
ABS ma pewną tolerancję rozbieżności ilości sygnałów z poszczególnych kół. (żeby nie wariował, kiedy jedziemy po okręgu, albo kiedy nam się nie równo bieżnik ściera.)
Przecież to banalne.
Dodatkowo, kiedy ABS kopie przy byle hamowaniu to na 98% masz zasyfiony lub pęknięty pierścień. Zdarza się że ciężko to zauważyć nawet na stole. Pozostałe 2% to uszkodzony czujnik. NIe pamiętam już jaki powinien mieć opór...
_________________ >lepiej głupio zapytać, niż mądrze coś spie....lić<
Chłopaki, no co Wy?
Nawet leszczu, nie wytłumaczył?
W skrócie: Nie każdy rover 400 ma czujniki ABS na 4 kołach (2 osiach).
Mój ma i nie mogę mieć różnych profili o więcej niż 5% (profil to % szerokości opony).
jakos ja mam czujniki na dwoch osiach i kiedys mialem przez chwile tyl 185/65/14 przod 165/chyba60/14 i nie swirowal. a roznica byla spora bo az samochod glupio wygladal.
truten23 napisał/a:
Dodatkowo, kiedy ABS kopie przy byle hamowaniu to na 98% masz zasyfiony lub pęknięty pierścień.
a tu bym jeszcze dodal ze jak kontrolka pali sie caly czas a abs nie kopie przy hamowaniu to wtedy prawie pewne ze czujnik
Wysłany: Sob Mar 02, 2013 19:26
bizon napisał/a:
jakos ja mam czujniki na dwoch osiach i kiedys mialem przez chwile tyl 185/65/14 przod 165/chyba60/14 i nie swirowal. a roznica byla spora bo az samochod glupio wygladal.
Dziwne, kiedy jechałem raz na mojej starej zapasówce gdzie miała profil mniejszy o jakieś 6% (miała też trochę mniejszą szerokość od reszty) to ABS wyłączył się po jakichś 20m.
bizon napisał/a:
a tu bym jeszcze dodal ze jak kontrolka pali sie caly czas a abs nie kopie przy hamowaniu to wtedy prawie pewne ze czujnik
Albo wyłączył się, bo zczaił że mamy różną średnicę kół
Dziwne, kiedy jechałem raz na mojej starej zapasówce gdzie miała profil mniejszy o jakieś 6% (miała też trochę mniejszą szerokość od reszty) to ABS wyłączył się po jakichś 20m.
Bo miales dwie rozne opony na tej samej osi tak?? a tu mowa o roznych parach opon
truten23 napisał/a:
Albo wyłączył się, bo zczaił że mamy różną średnicę kół
ale wylaczy sie i zapali kontroka po chwili (gdy przejedziemy kawalek), mi chodzilo ze nawet nie zgasnie po odpaleniu
Wysłany: Nie Mar 03, 2013 13:49
bizon napisał/a:
Bo miales dwie rozne opony na tej samej osi tak?? a tu mowa o roznych parach opon
To prawda.
bizon napisał/a:
truten23 napisał/a: Albo wyłączył się, bo zczaił że mamy różną średnicę kół
ale wylaczy sie i zapali kontroka po chwili (gdy przejedziemy kawalek), mi chodzilo ze nawet nie zgasnie po odpaleniu
Oczywiście, masz rację. Kiedy zapala się jeszcze na postoju, to znaczy że są problemy z jakimś obwodem ABSu. Najczęściej są to czujniki, bo one mają styczność z wodą, solanką i innym syfem...
No i pozostaje samodiagnostyka abs. u mnie sa zmostkowane i laczac piny jak do diagnostyki silnika, migaja obydwie kontrolki, check engine miga swoje bledy a abs swoje.
[ Dodano: Nie Mar 03, 2013 18:57 ]
truten23 napisał/a:
czujniki, bo one mają styczność z wodą, solanką i innym syfem...
u mnie na dwie awarie absu, byly to dwie czujnikow wynikajace z przetarcia przewodu. wyslizgnal sie z prowadnic i przetarl sie o tarcze czy cos tam
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum