Wysłany: Sro Mar 06, 2013 20:27 [Rover 214 Si] Wyskaujący bieg wsteczny
Typ: Si Rodzaj silnika: benzyna Pojemnosc silnika: 1.4 16v Rok produkcji: 1996
Cześć:)
Problem polega na tym, że kiedy wrzucam wsteczny to najzwyczajniej wyskakuje co bardzo przeszkadza bo na poziomej powierzchni to jeszcze jakoś na sprzęgle powoli wycofam ale jak już jest lekko pod górkę to wyskakuje skurczybyk;/ i tu moje pytanie czy trzeba wymienić skrzynie? a może da się to uratować jeśli tak to w jaki sposób i w jakiej cenie. dodam że czasem jedynka też ciężko wchodzi...
_________________ Najważniejsze wiedzieć na czym stoisz:)
Pozdrawiam, Damian
Ostatnio zmieniony przez Adrian Czw Mar 07, 2013 16:37, w całości zmieniany 1 raz
SPAMU¦
Wysłany: Sro Mar 06, 2013 20:27 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Pomogła: 20 razy Dołączyła: 28 Wrz 2001 Posty: 356 Skąd: Warszawa
Wysłany: Sob Mar 09, 2013 07:17
Damiano napisał/a:
wymiana oleju powinna pomóc?
Najprawdopodobniej nie. Pewnie masz już pościnane zęby. Efekt taki, że gdy nie ma dużej siły, to koła jeszcze ją przeniosą, ale gdy dodasz więcej gazu lub cofasz pod górę koła ześlizgują się i bieg wypada. Najprawdopodobniej zużyte są oba współpracujące koła, więc naprawa może być nieopłacalna.
rozumiem..tylko teraz pytanie;/ czy jak kupię skrzynie używke w której podobno chodzi wszystko ok, to za chwilie znowu nie bd miał tego problemu lub gorzej bo zacznie jakieś bieg do przodu wyskakiwać;/ (mam okazję za 300 zl kupic)
Pozdrawiam, Damian
Pomogła: 20 razy Dołączyła: 28 Wrz 2001 Posty: 356 Skąd: Warszawa
Wysłany: Sob Mar 09, 2013 17:21
Damiano napisał/a:
Problem polega na tym, że kiedy wrzucam wsteczny to najzwyczajniej wyskakuje co bardzo przeszkadza bo na poziomej powierzchni to jeszcze jakoś na sprzęgle powoli wycofam ale jak już jest lekko pod górkę to wyskakuje skurczybyk;/ i tu moje pytanie czy trzeba wymienić skrzynie? a może da się to uratować jeśli tak to w jaki sposób i w jakiej cenie.
To jest główny problem, z którym raczej ciężko się żyje, a dopiero później jest deser w postaci...
Damiano napisał/a:
dodam że czasem jedynka też ciężko wchodzi...
Roverkowicz napisał/a:
Gonia napisał/a:
Roverkowicz napisał/a:
W moim Roverku też był problem z wstecznym i jedynką, wymiana oleju pomogła.
Mylisz pojęcia. Wymiana oleju pomaga na włożenie biegu (jedynki i wstecznego) a nie na wyskakujący pod obciążeniem już włożony bieg.
przecież użytkownik pisze że jedynka ciężko wchodzi...
Pomógł: 41 razy Dołączył: 15 Sie 2007 Posty: 1184 Skąd: Piotrków Tryb
Wysłany: Sob Mar 09, 2013 18:05
Cytat:
rozumiem..tylko teraz pytanie;/ czy jak kupię skrzynie używke w której podobno chodzi wszystko ok, to za chwilie znowu nie bd miał tego problemu lub gorzej bo zacznie jakieś bieg do przodu wyskakiwać;/ (mam okazję za 300 zl kupic)
spokojnie mozesz brac uzywke ,tym bardziej jesli daja gwarancje rozruchowa .
U mnie tez uzywka cieka jak talala ,naprawa w moim przypadku była 100% nieopłacalna
rozumiem:) z góry dziękuję za zaangażowanie do mojego problemu:) jeszcze pytanie ile za taką skrzynię wydać aby nie przepłacić?
Jest jeszcze jedna rzecz;/ mega Ciężko mi sprzęgło wchodzi (podejrzewam że się skończyło lub popsuło:P więc bez naprawy się nie obejdzie i tu kolejne pytanie jaki koszt naprawy ?) Pozdrawiam
Pozdrawiam, Damian
podpatrz na allegro za cenami i bedziesz wiedzial sprzeglo jak masz cienkie lepiej wymien przy skrzyni za samo targanie skrzyni biora 300zl moze wiecej
Włączę się do tematu.
Możesz jeszcze spróbować jednego zabiegu :
jedziesz do przodu na jedynce następnie wrzucasz na luz i puszczasz pedał sprzęgła. Następnie jeszcze raz wciskasz i wrzucasz wsteczny
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum