Wysłany: Pon Mar 11, 2013 16:40 [R75] brak mocy po stłuczce
Typ: CDT Rodzaj silnika: diesel Pojemnosc silnika: 2.0 Rok produkcji: 1999
Witam, mam do Was pytanie. Wczoraj miałem lekka stłuczkę - przedni zderzak do naprawy, z pozoru nic groźnego, chłodnica cała. Jednak po odpaleniu silnika zaobserwowałen natępujące objawy:
- silnik na 4 i 5 biegu zupełnie nie ma mocy, nie reaguje na wciskanie gazu i więcej niż 70-80 (w porywach 90 km/h) się nie da jechać. nie wchodzi na obroty po prostu. na niższych biegach jest ok, chociaż na 3 biegu też to lekko czuć. mam także wrażenie, że przestałem słyszeć charakterystyczny świst turbiny.
-temperatura oleju wzrosła mi podczas jazdy do równo połowy skali a mam nie do końca prawny termostat i maksymalnie przed słuczką dochodziła mi do ok 40% skali.
-mam wrażenie, że z rury wydechowej leci więcej dymu jednak tgo nie jestem na 100% pewien więc nie chcę nic sugerować, najważniejsze są 2 pierwsze obserwacje.
Co może być przyczyną ? turbina padła ? rury intercoolera ? (sprawdzałem pobieżnie szczelność rur na kanale, nie odkryłem żadnych zsunięć czy syku uciekającego powietrza). EGR ? Przepływka ? a może coś z tłumikiem ?
proszę, pomóżcie !
Ostatnio zmieniony przez UEDSquadron Sro Mar 13, 2013 09:44, w całości zmieniany 4 razy
SPAMU¦
Wysłany: Pon Mar 11, 2013 16:40 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
U mnie jak rozszczelnila sie rura intercoolera tez nie chcial jechac,max 80 i strasznie kopcil jak dodalem gazu.Ale mialem wielka dziure.Mysle ze powinienes wlasnie tutaj szukac przyczyny.Moze chlodnica pekla?
Wysłany: Wto Mar 12, 2013 00:16
Moderator apples informuje
UEDSquadron ! Ten temat zostanie usunięty jeśli nie poprawisz jego nazwy.
Na tym forum obowiązują ściśle określone zasady nazewnictwa tematów.
Proszę niezwłocznie zapoznać się z tym tematem
Aby zmienić nazwę tematu, musisz w pierwszym poście użyć funkcji
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum