Wysłany: Sro Mar 13, 2013 15:12 [R25] Przekładka silnika 1.4
Rodzaj silnika: benzyna Pojemnosc silnika: 1.4 16v Rok produkcji: 2000
Witam. Wiem że jest dużo tych tematów ale chciałby się dowiedzieć dużo rzeczy o przekładce silnika 1.4 84KM na taki sam silnik albo 1.4 103KM.:) Jakie są koszta mniej więcej, jakie zamiany, o czym trzeba pamiętać przy wymianie ile czasu zajmuje i czy trudno itp. mój silnik który mam umiera i dzieją się z nim dziwne rzeczy jak jest zimny i wycieka z niego olej przy rozrządzie:( i ma przejechane 216tysiecy. i chce wymienić na takim sam lub o większej mocy. szukam osoby która już to robiła i wie jak to wygląda. . Mój Rover to Rover 25 rok 2000 silnik 1.4 16V 84 KM
Z góry Dziękuję za jakiekolwiek info i mam nadzieje ze pomożecie Pozdrawiam .
_________________ Damian G.
Ostatnio zmieniony przez szoso Sro Mar 13, 2013 18:05, w całości zmieniany 1 raz
SPAMU¦
Wysłany: Sro Mar 13, 2013 15:12 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Ja bym sprawdził kompresję aby ocenić stan silnika, mimo tych 216tys km mozę być w dobrym stanie.
Wtedy powymieniać jedynie uszczelniacze wałków rozrządu oraz wału korbowego i olej przestanie cieknąć.
silnik był rozbierany i sprawdzany i podobno na górnym walku jest jakaś rysa nie wiem skąd ( tak mówił mechanik) co do kompresji to nie jest z nią dobrze. dlatego myślę o zmianie silnika na taki sam albo mocniejszy. a kompa nie trzeba zmieniać jak chciał bym zrobić na 103KM ?:)
[ Dodano: Sro Mar 13, 2013 16:32 ]
Az takich zdolności nie mam co do mechaniki wiec myślę ze mechanik będzie to robił
[ Dodano: Sro Mar 13, 2013 16:41 ]
raczej nie będę się bawił już z tym silnikiem tylko zakupie drugi dlatego napisałem pierwszy post
[ Dodano: Sro Mar 13, 2013 16:49 ]
Wiec Panowie coś powiecie i pomożecie?:) wracając do pytań z pierwszego postu.
- Koszt to silnik + robocizna mechanika (zależy ile będzie chciał), silnik jakieś 1500/2000zł
- Ile czasu i czy trudno to też zależy od mechanika
- Silnik 84KM a 103KM różni się tylko i wyłącznie przepustnicą
I niczym więcej ? czyli żeby zrobić z 84KM 103KM to muszę wymienić przepustnice i komputer tylko ?
pobawił bym się i tym starym silnikiem ale już nie wiem sam co mu dolega jak jest zimny to traci moc nie reaguje na gaz i obroty świrują a jak się rozgrzeje to mu przechodzi. Półtora roku temu to się zaczęło wiec wylądował u mechanika. Mechanik coś pogrzebał nawet nie chciał powiedzieć co bo to podobno była blach ostka i powiedział ze może więcej palić albo mniej i ze długo ten silnik nie pożyje. Półtora roku minęło i wróciły problemy jakie były wcześniej. i taka cala historia. nie wiem już co z nim robić dlatego myślę o wymianie.
Wrzucaj 1.8 120km jak sie nie oplaci tamtego robic,tylko koszt takiej przekladki to jakies 2k.Tylko niewiadomo co komputerem,podobno jest na forum odpowiedz na to pytanie.Mechanicznie bendzie wszystko pasowac.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum