Wysłany: Sob Mar 16, 2013 21:31 [R45/MG ZS] Osłona silnika
Typ: TDi Rodzaj silnika: diesel Pojemnosc silnika: 2.0 Rok produkcji: 2002
Dobry,
w poniedziałek przy wymianie oleju i filtra mechanik zwrócił mi uwagę na konieczność kupna nowej osłony silnika (rozpieprzyła się na krawężniku osiedlowym).
Z racji tego, że nieosłonięty jest pasek rozrządu, wolałbym załatwić sprawę najpóźniej w kwietniu i mieć to z głowy.
gammathough, Nie wiem czy wiesz ale np 220 lub 420 nie wszystkie mila osłonę silnika Osłonę rozrządu ma każde auto To jest za ważny element żeby sobie tak wystawał na pokaz
_________________ ( ͡° ͜ʖ ͡°) Diagnostyka i Chip Tuning Rover/MG Diesel oraz kodowanie pilotów
Kolego ten nieosłonięty pasek na zdjęciu to pasek wielorowkowy. Napędza pompy, alternator i klime. Nie ma osłon na ten pasek. Ta którą chcesz zakupić na pewno zmniejszy ryzyko zachlapania (uszkodzenia) w/w paska.
Właśnie o ten pasek mi chodziło (wybaczcie, mam swój samochód od półtorej miesiąca i jeszcze pewnej ilości rzeczy bezpośrednio związanych z samochodem nie ogarniam)
a ta oslone co masz uskodzona to odpadl kawalek czy jest tylko nadpeknieta?? jesli jest tylko popekana ale wszytkie czesi sa to mozna dac za grosze do tak zwanego spawania plastiku
Niestety, ten cały fragment odpadł i go nie mam. Szukałem go na tzw. klepisku przed firmą (czasami tam się znajdują kawałki osłon i nawet całe zderzaki ), ale niestety, bezskutecznie.
Także pozostaje mi chyba kupić całą nową osłonę i będę miał to z głowy. O ile ta, którą wrzuciłem do pierwszego postu będzie pasować.
Tak są dwie różne. Ta mniejsza oznaczona na tym rysunku numerem 11 jest do aut z silnikiem benzynowym, a ta duża oznaczona numerem 16 jest do samochodów z silnikiem diesla.
Zestawiając pi razy drzwi tą osłonę nr 16 pi powinno pasować- jest chyba nawet tam przetłoczone nieco do wycięcia. Tyle, czy mocowania będą bankowo pasować. Bo jak widzę, na allegro z osłoną do diesla jest jest totalna kaplica.
Ty masz MG ZS (R45) wiec pewności nie ma czy na pewno będzie pasowało.
Katalogowo jest kilka tych osłon do diesla:
Numer katalogowy | od roku | do roku |od nr VIN | do nr VIN
EUQ100030:...........|..............|1998......|.................|275595
KRB100550:............|1998 .....|2004......|275596.....|625374
EUQ100030:...........|2004......|..............|625375......|............
Mam osłonę od benzyniaka ale wiele osób już dzwoniło i pytało o osłonę do diesla bo jest z tym problem. Ale czasami pojawiają się na "alledrogo". Lub musisz podzwonić do ludzi którzy mają angliki na części może ktoś będzie miał do Rover 45.
No i jak się okazało, osłona poszła całkowicie się kochać (rozwalona od środka m.in.), ale mam zgryz- skąd to, cholera wziąć (funkiel nówka, używana raczej nie wchodzi w grę).
Wydaje mi się że ta osłona pod civic powinna pasować, ostatnio sciągałem u siebie kilka razy osłone ( zs 2.0 2004 ) i na optyke to bedzie to samo, owszem jest rożnica w dekielku pod spustem oleju i filtrem - troche inaczej to w MG rozwiązali ale przetłoczenia sa identyczne....w MG jest jeden wiekszy dekiel a w civic widze sa dwa (pod spust i filtr) ale w sumie to jest to samo. Ja u siebie odciałem fragmenty ktore zawijaja sie w kierunku nadkól i sa przypięte plastikowym kołkiem, odpiecie tego doprowadzało mnie do pasji a po "przerobce" osłony, zakrecam ja tylko srubami ( pod zderzakiem, tył i boki ) osłona jest dalej sztywna i po sprawdzeniu czy kola nie wrzucaja błota okazało sie że jest wsio OK
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum