Wysłany: Sob Mar 02, 2013 18:34 [R416] problem z obrotami
Typ: Si Rodzaj silnika: benzyna Pojemnosc silnika: 1.6 Rok produkcji: 1999
Witam przeszukałem całe forum i nie znalazłem. Mam taki problem falują mi obroty tz. po odpaleniu zimnego silnika wzrastają do 3000 obrotów po rozgrzaniu nie spadają po wyłączeniu silnika i ponownym uruchomieniu wskakują na 1500-2000. Silniczek krokowy przeczyszczony. Sprawdzony na 3 innych i tak samo się zachowuję .Wymiana silniczka na zimnym silniku i na odłączonym akumulatorze.
Ostatnio zmieniony przez Adrian Czw Mar 07, 2013 16:38, w całości zmieniany 2 razy
SPAMU¦
Wysłany: Sob Mar 02, 2013 18:34 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Pomógł: 1 raz Dołączył: 21 Sie 2010 Posty: 153 Skąd: Klucze
Wysłany: Czw Mar 07, 2013 20:26
Miałem ten sam problem. Wtyczka która wchodzi do silniczka krokowego ma 3 kabelki, dwa z nich były przerwane i dlatego mi tak falowały obroty. Po zlutowaniu ich problem znikną do dnia dzisiejszego.
Witam wszystkie te rzeczy już sprawdziłem . Przepustnica jest metalowa i działa.dzisiaj dałem nowe kable wysokiego i nowe świeczki i na razie jest spokój
A TPS jest sprawny? On może dawać złą rezystancję, przez co komp myśli że ma wychyloną przepustnicę.
Podepnę się pod temat bo mam to samo Na ciepłym silniku mam 3k obrotów i powoli rosną do 4-4,5k po czym znów spadają na 3k. I tak w kółko.
Czy TPS może być przyczyną falowania obrotów? Rozumiem, że TPS to czujnik położenia przepustnicy ?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum