Wysłany: Czw Mar 21, 2013 14:54 [R75] Po użyciu webasto na postoju - silnik nieodpala
Typ: CDTi Rodzaj silnika: diesel Pojemnosc silnika: 2.0 Rok produkcji: 2004
Jaka może być przyczyna, że jak uruchomię webasto (ogrzewanie postojowe) przed uruchomieniem silnika, potem mam problem żeby uruchomić motor. Tzn w końcu odpali ale trzeba duuużo nakręcić rozrusznikiem. Normalnie nie ma problemu z odpalaniem.
Ostatnio nawet zauważyłem, że jak zostawiłem auto nagrzane na parkingu ale żeby nie ostygł (dzieciaki w środku zostały) załączyłem webasto i po 20 min wróciłem i też miałem problemy z odpaleniem.
Gdzie może być problem?
SPAMU¦
Wysłany: Czw Mar 21, 2013 14:54 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
dodam że chodzi mi oczywiście o uruchomienie webasto sterownikiem, bez uruchamiania silnika. Podczas pracy silnika webasto działa jak należy i silnik również.
silnik zimy -pali;
silnik ciepły - pali;
włączam sterownikiem webasto na kilka minut przed uruchomieniem - nie pali czy silnik zimny czy ciepły
Pomógł: 36 razy Dołączył: 24 Mar 2009 Posty: 1654 Skąd: wieluń
Wysłany: Pią Mar 22, 2013 14:34
a nie miałeś grzebane przy webasto?? albo dokładane? zrób coś takiego : jak włączysz webasto to potem włącz zapłon czekaj 30sekund wyłącz zapłon i tak ze 3 razy, jak odpali bez większych problemów to stawiasz flache
_________________ -DIAGNOSTYKA I NAPRAWA PIECY I STEROWNIKÓW WEBASTO !
-NAPRAWA SILNIKÓW WENTYLATORA CHŁODNICY W ROVER 75
urzendnik, może masz diagnostyke podpiętom pod komputer auta ?(pin 2 webasto)
Ja mam taki problem:
webasto odpalam z zegarka i pięknie działa załącza klime jak złapie 30 stopni i grzeje środek,
ale ni z gruszki ni z pietruszki sie wyłącza i jedyny sposób na ponowne uruchomienie to wypięcie wtyczki zasilającej z pieca ( tej obok 6-o pinowej) na dosłownie 2 sek i potem piec startuje i dalej grzeje do puty zegarek nie wyłączy.
Gdzie jest pies pogrzebany?
[quote="sash997"]a nie miałeś grzebane przy webasto?? albo dokładane? zrób coś takiego : jak włączysz webasto to potem włącz zapłon czekaj 30sekund wyłącz zapłon i tak ze 3 razy, jak odpali bez większych problemów to stawiasz flache [/quote]
sash997, jak pójdzie - flaszka gwarantowana. mam nadzieje że uda się tej "wiosny" sprawdzić ten patent.
tylko wyjaśnij mi, bo jak włącze webasto potem zapłon a potem wyłączę zapłon to webasto dalej chodzi. robić coś w tzw. międzyczasie? wyłączyć i właczyć webasto?
faktycznie próbowałem rozkręcić co nieco szukając filterka webasto, oczywiście nie znalazłem. Teoretycznie zdjąłem tylko dekielek i rurki rozłączyłem wraz z elektronikę. jestem domorosłym majsterpsują więc... ale ogrzewanie oryginalne, żadna dokładka.
[ Dodano: Pon Mar 25, 2013 08:59 ]
"może masz diagnostyke podpiętom pod komputer auta ?(pin 2 webasto)"
mów do mnie jeszcze nie bardzo kumam jak mogę mieć podpiętą diagnostykę? co masz na myśli. nie jestem niestety biegły z naprawy aut i skróty myślowe niewiele mi pomagają.
jak byś mógł rozwinąć myśl.
Czytając Twój przypadek i znając moje auto dochodzę do wniosku że one trochę żyją swoim życiem
Sprawdzę co tam się dziej w moich wtyczkach
Ale poruszyłeś problem, który mnie nurtuje od dłuższego czasu - komunikacji pieca z komputerem. Czy u Ciebie jest jakaś informacja wizualna że piec pracuje?
W instrukcji napisali że jakiś znaczek płomyka się pokazuje na desce. U mnie nic takiego niema. Pisali że jak się programuje webasto to musi być klimatyzacja na AUTO ustawiona - u mnie nie musi i działa.
urzendnik, poczytaj tutaj http://ogrzewaniepostojowe.net.pl/instalacja.php
tam są piny rozpisane co i gdzie, ja miałem dokładane i na zimnym nie chciało startowac dopiero z kompa diagnostycznego szło, ale po rozgrzaniu załączało sie z zegarka bez problemu i dopiero odpiołem w domu pin 2-gi i tera w każdych warunkach śmiga
Z tym że mój piec ma 10 lat i czasami sam sie wyłącza
MICHALIE - wielkie dzięki, genialna strona, są tam również instrukcje obsługi zegarów sterowników, których nie mogłem znaleźć. Wielkie dzięki. Poczytam i spróbuje sie pobawić piecykiem
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum