Wysłany: Nie Kwi 07, 2013 20:24 [MG ZS 2.0 iDT] Problem z prędkością maxymalną
Typ: IDT Rodzaj silnika: diesel Pojemnosc silnika: 2.0 Rok produkcji: 2005
Witam. Ostatnio jadąc w Niemczech po autostradzie chciałem sprawdzić ile uda mi się wycisnąć z autka. Niestety na piątym biegu obroty zatrzymały się przy wartości 3500 obr/min i koniec, jechałem około 160 km/h i szybciej nie dało rady. Zastanawia mnie czym to może być spowodowane. Rok temu wymieniałem rozrząd, ale nie wiem czy to ma jakieś znaczenie. Zastanawiałem się czy może to być zapchany EGR lub przestawiony kąt wtrysku.
SPAMU¦
Wysłany: Nie Kwi 07, 2013 20:24 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
U mnie jest podobnie. Do 140km/h przyspiesza bardzo dobrze, potem do 160 w miarę a dalej to już ledwo, ledwo... Z tym że ja mam koła 195/60/R15 co może mieć jakiś wpływ gdyż piszę o prędkościach licznikowych. Spalanie raczej niskie gdyż w cyklu mieszanym mieszczę się poniżej 6l/100km.
Na pewno nie jest to tryb awaryjny. Na tablicy żadna kontrolka mi się nie świeci. Tylko i wyłącznie na piątym biegu nie chce się wyżej wkręcać, na niższych biegach kręci aż do odcięcia.
bociannielot, w poliftowych idT zapomnij o czyms takim jak nie pokazujący sie czek ja obstawiam na słaba przeplywke u mnie bylo na odwrot, do 1800 nic nie bylo a pozniej startowal tak ze zwieracze musialem zaciskac. u kolegi stacza bylo na odwrot do 3.2 sporzadku a pozniej 5 min do 180
_________________ .: Podpis użytkownika wymaga
edycji :.
a jak się ma zaślepione EGR to przepływka ma jeszcze coś do gadania w przypadku silnika SDi? bo w gruncie rzeczy u mnie jest podobnie... na 5 biegu ładnie przyspiesza do 140km/h a później poooowolutku dobije do 170km/h wedle gps... oponki 195/55/15 czyli zamiennik przewidziany do mojego modelu
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum