Typ: i Rodzaj silnika: benzyna Pojemnosc silnika: 1.4 8v Rok produkcji: 1998
Witajcie. Przeszukałem forum , być może kiepsko. Jest to mój drugi post tutaj więc proszę o wyrozumiałość...
Od jakiegoś czasu zaczęło mi coś trząść moim R ... Postanowiłem więc podnieść moje cudeńko na lewarku i zdiagnozowałem usterkę - końcówki drążków , łączniki stabilizatora do wymiany.
Z tym dam sobie radę. A że jestem laikiem w sprawach związanych z silnikiem itp, itd bardzo zaniepokoiło mnie to co ujrzałem ...
Mianowicie chodzi mi o wyciek . Skąd to może się lać? Czy to normalne? Poziom oleju stały ... Ciecz jest oleista czarna bądź ciemnobrunatna... Jak to wyeliminować? Czy mam się czym martwić ? Dodam że plam po postoju nie zostawiam.
Wrzucam foto . Pozdrawiam
SPAMU¦
Wysłany: Pon Kwi 08, 2013 20:21 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Długo szukałem przyczyny, wymieniłem uszczelniacze półosi i nic nie dało.
Już myślałem ze cieknie mi mechanizm zmian biegów, ale po tyg szukania znalazłem że ciekło z impulsatora nam półosią pasażera.
o wyjęciu impulsatora uszczelniłem go na łączeniu ze skrzynia ale znowu zaczęło kapać, mniej ale jednak.
Okazało się że sam impulsator jest złożony z 3 części:
1. Górna z elektroniką do pomiaru prędkości
2. dolna w którą wchodzi górna
3. I podstawa którą przykręca się do skrzyni
Mi ciekło pomiędzy dolną a podstawą:
http://obrazki.elektroda...._1365490638.jpg
Na powyższym zdjęciu widać połączenie tych części i ciemny ślad dookoła.
Nie wiem jakim cudem tam olej się sączył, ale po zaklejeniu tego dookoła przestało.
Czyli co mam o tym myśleć? Czy mogę z tym póki co jeździć?
Jak groźne to cholerstwo jest?
Tak jak mówiłem wcześniej. W problemach typu silnik- skrzynia kompletnie jestem zielony.
W wielu sprawach polegam na rozwiązaniach opisanych tutaj -na forum.
Co robić? Wymyć to porządnie i zobaczyć skąd leci? ( jak narazie to niezbyt możliwe , bo pada deszcz a na parkingu w kałuży leżeć to nie robota. - a póki co nie zapowiada się na poprawę pogody ... )
Chyba że ciśnieniówką to potraktuje? Nie uszkodzę czegoś przez brak rozsądku ?
super. cieszę się w tym tygodniu pewnie zajade do mechanika . Miałem remont w mieszkaniu i sami wiecie . Skrzynia działa normalnie . Czasem (rzadko) haczy...
Pozdrawiam
[edit]
wczoraj zawiozłem auto do mechanika , który stwierdził , że sam osobiście tym autem nigdzie by nie jeździł , bo albo skrzynia się rozpadnie , albo silnik dostanie po d...
Mechanik zaufany , gdyż siostra ma firmę zajmującą się autami i to ona tego mechaniora mi załatwiła
Jednak dokładniejsze oględziny będą dopiero po niedzieli (jutro nie pracują) ....
Generalnie mają sprawdzić mi całe auto , a ten wyciek dla mnie w tej chwili jest sprawą priorytetową.
Ostatnio zmieniłem opaski na wężach wspomagania , bo wszystko miałem zarzygane
Powiedzcie mi , czy tamtędy mógł spływać sobie płyn wspomagania? ( poziom w normie- bez znaczącego ubytku)
A i jeszcze jedno. Ile Waszym zdaniem mechanik mógłby wziąć za to łączenie? (mechanik, który nie robiłby po znajomości)
wczoraj zawiozłem auto do mechanika , który stwierdził , że sam osobiście tym autem nigdzie by nie jeździł , bo albo skrzynia się rozpadnie , albo silnik dostanie po d...
Jak wyżej, jeśli nie odczułeś różnicy w działaniu skrzyni to ubytek oleju jest niewielki i normalnie możesz jeździć.
marcin_b napisał/a:
A i jeszcze jedno. Ile Waszym zdaniem mechanik mógłby wziąć za to łączenie? (mechanik, który nie robiłby po znajomości)
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum