szoso, mocno czuć koleiny ale przy wpadnięciu w dziurę jadę dalej a nie wymieniam koła, niestety w moich rejonach albo tam gdzie jeżdżę jest ich sporo i są nieoczekiwane często. Jeżdżę szybko więc nie sposób każdej dziury ominąć
swoje "toyki" też pompowałem na ponad 2,5 i nie narzekałem ... a na torze to miałem na przodzie 3,0 pompowane ... zdecydownaie stabilniej się auto wtedy zachowywało ale w realnych warunkach w dieslu pompowanie 2,5 na przód to nic szczególnego ... bellę (215/45/17) też dość mocno pompuję
Julek ... Ty masz cieżki silnik na przedniej osi i pakowanie 2,4 - 2,5 jest uzasadnione (sam podobnie pompowałem swojeg R) ... w dużo lżejszym benzyniaku ja bym jednak trochę niższe ciśnienia dawał ... 2,1 - 2,2
JA zawsze pompuję 2,0-2,1 i przyznam że zdziwiłem się że ktoś pompuje w okolicach 2,5-do 3,0. Nawet w dieslu.
Jako ciekawostkę dopiszę że kiedyś w zimne zimowe dni napompowałem 2,1 a za kilka tygodni kiedy zrobiło się gorąco pojechałem sprawdzić ciśnienie bo coś twardo mi się jeździło po kostce i o dziwo miałem w okolicy 2,3-2,4. Myślę że ma to związek ze zmianą temperatury. Ciekawe czy wzrasta ciśnienie podczas jazdy po rozgrzaniu opony ?
_________________ Niewiedza kosztuje.
Autor zastrzega sobie prawo do zmiany zdania bez podania przyczyny.
Nigdy nie należy regulować ciśnienia w oponie, gdy jest nagrzana wskutek pracy. Należy pamiętać, że większe opony stygną nawet przez 8 godzin a wzrost ciśnienia spowodowany rozgrzaniem powietrza w czasie pracy dochodzi do 15-20%. Pomiar ciśnienia, gdy opona jest nagrzana jest obarczony zbyt dużym błędem.
_________________ "bundylp" = " bandi "
Nie taki Rover straszny jak go malują
podczas jazdy koło nagrzewa się a ciśnienie powietrza w oponie rośnie. I tak ciśnienie z 2 barów przy temperaturze 20° C po podgrzaniu koła do 80° C rośnie do wartości 2,66.
_________________ Niewiedza kosztuje.
Autor zastrzega sobie prawo do zmiany zdania bez podania przyczyny.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum