Rodzaj silnika: benzyna Pojemnosc silnika: 1.4 16v Rok produkcji: 1997
Witam wszystkich
Ostatnio przyszła pora na wymianę sondy. Po długiej walce z odkręceniem tejże sondy stwierdziłem ,że nie ma sensu męczyć się z kiepskim dostępem do niej i postanowiłem ściągnąć kolektor. Po ściągnięciu kolektora zobaczyłem, że druga rura licząc od rozrządu jest czyściutka jakby nigdy nie była używana, a pozostałe trzy są elegancko osmolone. Chłopaki co to do licha może być Wtrysk za dużo leje Świeca nie przepala Czy może jeszcze coś innego ? Dodam, że spalanie też mi wyszło dużo wyższe niż powinno ( 11l)
SPAMU¦
Wysłany: Pon Kwi 15, 2013 17:04 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Pierwszy cylinder od rozrządu - rura zakopcona czarny nalot, świeca nalot brunatny
Drugi cylinder - rura czysta aż błyszczy, świeca nalot szary
Trzeci cylinder i czwarty tak jak pierwszy świece tak samo brunatny nalot
Dzisiaj wymieniłem kopułkę, palec i świece (NGK) z przerwą 0,9 . Auto zrobiło się zrywniejsze ale nie wydaje mi się żeby to to było przyczyną. Wydaje mi się że to ma coś wspólnego z tym problemem z odpalaniem ( chwilę kręci zanim odpali) ale ten temat poruszałem na forum i powiedzieli, żebym wymienił właśnie kopułkę, świece, palec i sondę; dalej to samo
Odkręcasz dwie śruby od listwy wtryskowej i jej dysze kierujesz do góry.
W czasie kręcenia powinny rozpylać mgiełkę na wysokość około 50cm naprzemiennie 1 z 3 i 2 z 4.
Jeśli tak jest to do sprawdzenia ciśnienie sprężania na ciepłym i zimnym silniku, być może pierścienie się zapiekły.
ADI-mistrzu, tak jak mówiłem listwę sprawdzę ,a ciśnienie ostatnio mechanik u mnie na firmie sprawdzał i było wszystko elegancko, jeden cylinder miał niższą kompresje ale niewiele
Coś mi się chyba pokićkało. Mam 13 a na jednym 11 ale będę musiał to sprawdzić żeby was w błąd nie wprowadzić . Ogólnie pamiętam że mechanik mi mówił, że mam bardzo dobrą kompresje tylko jeden cylinder ma ciut gorszą ale mówił że nie mam się czym przejmować
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum