Wysłany: Nie Maj 05, 2013 17:01 [ROVER 45] Dziwny odgłos spod maski gdy auto stoi na luzie
Rodzaj silnika: benzyna Pojemnosc silnika: 1.8 Rok produkcji: 2002
Witam!
Problem jest następujący. Kiedy auto jest na luzie obojętnie czy zimne po odpaleniu czy już zagrzane spod maski słychać hmm chrobotanie, szuranie lub tak jakby się coś ocierało, po wciśnięciu sprzęgła odgłos ten znika. W czym może być problem?
SPAMU¦
Wysłany: Nie Maj 05, 2013 17:01 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Szykuj złotóweczki na wymianę sprzęgła. Najprawdopodobniej łożysko oporowe mówi już dość. Tutaj dla przykładu możesz poczytać o podobnych problemach: http://forum.roverki.eu/viewtopic.php?t=83538
Pomógł: 29 razy Dołączył: 12 Sie 2012 Posty: 459 Skąd: Wrocław/Wieluń
Wysłany: Nie Maj 05, 2013 19:06
Adrian łożysko oporowe może klektotać/chrobotać czy cokolwiek innego dopiero jak wciśniemy sprzęgło. Jakim cudem miałby je słychać gdy nie pracuje ? Jak dla mnie to coś jest nie tak ze skrzynią.
Pomógł: 29 razy Dołączył: 12 Sie 2012 Posty: 459 Skąd: Wrocław/Wieluń
Wysłany: Nie Maj 05, 2013 19:31
dziwne u mnie łożysko oporowe było rozwalone (docisk przy okazji też się uszkodził od łożyska) ale chrobotało (czy jak to tam nazwać) przy wciśniętym sprzęgle. Zresztą to łożysko stoi w miejscu gdy nie naciśniemy pedału sprzęgła. Może faktycznie być coś z samym sprzęgłem czy dociskiem ale wątpię w to łożysko ale to tylko moja opinia
U mnie pomogła wymiana całego sprzęgła gdyż było już na wykończeniu. Sprzęgło dobrze nie odbijało, nie dociskało i zależy jak się ułożyło. Raz była cisz a raz jak helikopter. Po wymianie całego sprzęgła silnik chodzi jak elektryczny. Czasami nawet otwieram okno, aby sprawdzić czy pracuje, bo poprzedni właściciel tak wygłuszył środek, że wydaje mi się, że jestem zamknięty w bunkrze na odludziu
Wysłany: Nie Maj 05, 2013 22:04 [ROVER 45] Dziwny odgłos spod maski gdy auto stoi na luzie
Możecie mi napisać jaki jest koszt całego sprzęgła w takim razie i czy którąś firmę konkretnie polecacie? Co do skrzyni to wchodzi w grę wymiana całej czy czegoś konkretnie?
Jak długo jesteś właścicielem samochodu ? czy od zawsze tak masz ?
Możliwe, że poprzedni właściciel grzebał przy sprzęgle i koło zamachowe założył nie w tej samej pozycji co było wcześniej i teraz ociera...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum