Dziś chciał bym wyjaśnić sprawę która nie daje spać pewnie niektórym osobom z samochodami poliftowymi.
Mianowicie:
"Co to za ustrojstro na środku deski pod szybą?"
Na wczorajszym spocie zauważyłem że polifty posiadają wystający "cycek" pod szyba, w miejscu gdzie kiedyś była kratka wentylacyjna z nadmuchem na szybę.
Mianowicie chodzi o to:
http://obrazki.elektroda...._1368451401.jpg
Jak widać u mnie jest dziura, a powinien wystawać owy cycek i własnie ten fakt skusił mnie aby się do tego dobrać i zobaczyć co tam jest.
Jest to klapka trzymająca się na 2 zatrzaskach które są na krawędzi najbliżej nas. Ja to wyciągnąłem podważając delikatnie nożem na rogu a następnie wsunąłem cienki śrubokręt owinięty szmatą. W ten sposób zatrzaski odskoczyły i klapka wyszła.
Z ciekawości zrobiłem pomiar czym jest owa rzecz i okazało się ze jest to czujnik nasłonecznienia pracujący w zakresie od 0 do około 300mV, gdzie 0mV to całkowita ciemnia zaś 300mV to palące słońce.
ADI-mistrzu, O tym już było na forum Mechanizm i reszta będzie po w przedliftach jest tam nawiew Tak samo jak z kolektorem dolotowym tylnym w Dieslu gdzie jest czujnik który robi tylko zaślepka tak samo jest tutaj z całymi tymi mechanizmami nawiewu taniej im było to zaślepić lub zostawić jak jest niż nowy model zaadaptować.
To okrągłe coś to jest czujnik naświetlenia i występuje tylko z CLIMATRONIC W Wersji manualnej można to przerobić sobie na schowek
_________________ ( ͡° ͜ʖ ͡°) Diagnostyka i Chip Tuning Rover/MG Diesel oraz kodowanie pilotów
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum