Wysłany: Sro Maj 08, 2013 22:03 [R75]klimatyzacja,błędy:81,88,1ff i 81,88,2ff ?
Typ: CDTi Rodzaj silnika: diesel Pojemnosc silnika: 2.0 Rok produkcji: 2005
Czy może mi ktoś pomóc. Mam taki problem związany z klimatyzacją w moim roverku. Dmuchawa podaje ciepłe powietrze, nie włącza się wentylator chłodnicy. Układ szczelny i napełniony gazem. Elektryk stwierdził następujące błędy na komputerze(81,88,1ff i 81,88,2ff), ale nie może ich odszyfrować. Z góry dziękuję za pomoc.
SPAMU¦
Wysłany: Sro Maj 08, 2013 22:03 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Dziękuję za podpowiedź. Test zrobiony, wyświetlacz pokazuje FC 00. Podejrzewam, że to wina czujnika wewnętrznego?, bo klima chłodzi przy zmostkowaniu pod przekaźnikami ( po ominięciu automatyki), ewentualnie panel sterownia. Jak sprawdzić czujnik temperatury w kabinie?
Jeśli wyskoczyło FC 00 to znaczy że układ diagnostyki panelu climatronica nie wykrył żadnych błędów. Wydaje mi się że jeśli byłby to czujnik to sygnalizował błędem FC 11
tu masz tabele z błędami:
Wysłany: Sro Maj 15, 2013 07:18 [R 75] Climatronic.Klimatyzacja nie działa
Climatronic. Diagnostyka klimatyzcji nie wykazuje błędów. Układ szczelny, czynnik załadowany.Nie włącza się sprężarka i dmuchawa(działają przy połączeniu na ,,krótko''). Czujnik ciśnienia płynu wymieniony(sugestia elekrtyka - nietrafna!!!)Poniosłem już całkiem nie małe koszty, a klima dalej jak zaklęta. Czy ktoś miał taki przypadek? Pomocy...
Dziękuję za wskazówki.
Połączenie na ,,krótko'' polegało na tym, że elektryk zdjął osłonę z przekaźnika i palcem spowodował włączenie sprężarki i dmuchawy, a w kabinie zaczęło wiać miłym chłodem. Jakie ewentualnie części powinienem kupić, bo u klimiarzy ogromne kolejki.....
Sory, poprawie się....
Trochę mnie ten problem zaczyna irytować, bo byłem juz u dwóch speców od klimy i u dwóch elektryków. Niestety nie potrafili stwierdzić usterki, a klimy dalej brak...., może do pięciu razy....
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum