Wysłany: Wto Maj 28, 2013 13:37 [Rover 214 Si 1.4 16v] problem z układem chłodzenia
Typ: Si Rodzaj silnika: benzyna Pojemnosc silnika: 1.4 16v Rok produkcji: 1996
Witam
Mam problem z układem chłodzenia, a mianowicie, pękł mi już kolejny wąż. Najważniejsze jest dla mnie znalezienie przyczyny. Zaczęło się od węża średniej grubości, z tyłu po lewej, który spuchł i pękł. Został wymieniony na nowy. Kolejny był gruby wąż od chłodnicy obok czujnika który skróciłem a teraz pękną średni obok tego grubego. Wszystkie przy samym silniku. Uszczelka pod głowica wydaje się być dobra, bo żadnych objawów w płynie nie ma. Korek powinien działać, a po wymianach układ odpowietrzałem. Między awariami robiłem po parę set kilometrów. Aktualnie mam układ zalany wodą. Dziwi mnie to że, gdy chciałem go zagrzać na postoju, wentylator się nie włączał a wskazówka temperatury doszła prawie do połowy i stanęła. Zgasiłem silnik i zdjąłem wtyczkę z czujnika temperatury (tą po prawej z przodu) i po przekręceniu kluczyka temperatura wzrosła znowu do połowy skali. Czy to nie ten czujnik odpowiada za to ? Czy to znaczy że pokazuje mi nieprawdziwą temperaturę ?
Ostatnio zmieniony przez czubek Wto Maj 28, 2013 13:54, w całości zmieniany 1 raz
SPAMU¦
Wysłany: Wto Maj 28, 2013 13:37 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum