Witam, znalazłem na forum temat dotyczący montażu turbosprężarki w silniku 1.4, jednak jest on z 2007r - [R214Si 95-99] chciałbym założyć turbo - http://forum.roverki.eu/v...r%EA%BFarka++25 .Nie chciałem poruszać na nowo tamtego tamatu, dlatego napisałem nowy
Chciałem się dowiedzieć, co do montażu soft turbo w tym silniku i dmuchaniu ok. 140-150KM. Czy trzeba zakuwać silnik do takiej mocy, czy wystarczy soft? Jaka jest przybliżona cena montażu takiego zestawu, oraz czy znacie może jakieś firmy w okolicach Warszawy które zajmują się montażem soft turba? Domyślam się, że konieczna będzie zmiana hamulcy z bębnów na tarcze(tył), oraz zawieszenia na sztywniejsze, a co ze sprzęgłem czy fabryczne wytrzyma? Pozdrawiam i dziękuję za pomoc!
SPAMU¦
Wysłany: Pią Maj 31, 2013 14:21 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Pomińmy wypowiedzi typu nie da się, nie ma sensu, nie opłaca się, nie wytrzyma itp i skupmy się na konkretach...
Pacjentem będzie 1.6
teraz pytanie jaka minimalna wydajność wtrysków? spotkałem się z opinią że minimum to 350 - 375cc/min, ale z drugiej strony 1.8 turbo z R75 mają wydajność ok 247cc/min. seryjne z 1.6 mają 227cc
Więc jak to jest?
_________________ "Nie sztuka jest zabić muche na przedniej szybie, sztuką jest zabić ją na bocznej..."
Policz, jest stała stosunku benzyny do powietrza gdy zachodzi spalanie stechiometryczne.
Powiedzmy że silnik będzie się kręcił do 8tys obrotów, więc zajmie to około 7.5ms obrót.
Tak więc w skrajnym wypadku gdy wtryskiwacz jest cały czas otwarty, przez 15ms (dwa obroty wału) powinien wtrysnąć ilość powietrza która pozwoli na spalanie stechiometryczne.
Wtedy wyliczysz ile jest potrzebnego paliwa, a więc i jaki minimalny wtryskiwacz jest potrzebny.
Nic z tego, za duża latencja, za i po wyglądzie na pewno za mała wydajność
Bardziej zdławi silnik niż mu pomoże (pewnie dlatego niema pokazanego efektu działania tego).
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum