Typ: wszystkie Rodzaj silnika: wszystkie Pojemnosc silnika: wszystkie Rok produkcji: wszystkie
Witam.
Posiadam zwykłego Freelandera 1.8 rocznik 2001, który niestety miał wypadek nie z mojej winy. Uderzenie było na tyle niefortunne, że uszkodzeniu uległa struktura samonośnego nadwozia. Nie wdając się zbytnio w szczegóły naprawa dla mnie jest bezcelowa. Blacharz twierdzi, że dokładnie wie jak go trzeba "naciągnąć", ja jednak nie jestem tym zainteresowany. A więc do rzeczy.
Udało mi się znaleźć zdekompletowany (w zasadzie to gołą karoserie) model poliftowy (2007) w atrakcyjnej cenie - kontynentalny, legalny z pełną dokumentacją.
Czy samo "gołe" nadwozie różni się czymkolwiek przed i po lifcie? Czy wprowadzono jakieś zmiany w punktach mocowania zawieszenia/silnika, lub gdziekolwiek we wnętrzu? Moje auto nie było przerabiane z anglika, wszystkie części są oryginalne. Drzwi boczne i tylne, maska i szyba czołowa nie różnią się chyba niczym więc pozostaje jedynie kwestia czy przełożenie całej mechaniki, podwozia i wnętrza będzie całkowicie bezproblemowe?.
Z tego co widziałem jest tu pare osób, znających dobrze te auta więc mam nadzieje, że ktoś pomoże mi rozwiązać powyższy problem. Koszt zakupu i transportu tego nadwozia mały nie jest więc chciałbym się upewnić przedtem.
Z góry dziękuję za wszelkie odpowiedzi.
Pozdrawiam
Bolek
SPAMU¦
Wysłany: Pią Maj 31, 2013 09:24 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
No dokładnie 2007 to już Frelander II generacji no chyba że kolega roczniki pomieszał i na przykład jest to modelowo 2006r a 1 rej. w 2007.
Tak czy inaczej sama karoseria pasuje, ale praktycznie wszystkie mocowania masz do przełożenia.
Belka zderzaka chłodnice, mocowanie lamp, cała instalacja elektryczna okaz kilka małych otworów w nadwoziu jest w innym miejscu.
Tak ze 2-3 tyg pracy ale da się zrobić i jest to nie głupi pomysł.
Akurat niedawno zmieniałem Tacie wiązkę el. i prułem całe auto więc mam rozeznanie.
Generalnie pasuje tylko wszelkie mocowania musisz podmienić.
(...) sama karoseria pasuje, ale praktycznie wszystkie mocowania masz do przełożenia.
Ten lift jest tak nieznaczny, że oprócz przodu i deski/boczków to wszystko na pierwszy rzut oka wygląda identycznie . Co znaczy "wszystkie"?
Cytat:
Belka zderzaka chłodnice, mocowanie lamp, cała instalacja elektryczna okaz kilka małych otworów w nadwoziu jest w innym miejscu.
Chyba że chodzi o mocowania samego przodu ale to miałem nadzieje, że wszystko podchodzi plug&play. Bo np. Caro w Polonezie wyglądał dużo bardziej "zmieniony", a stary przód pasuje idealnie we wszystkie mocowania po nowym .
SyntaX napisał/a:
Tak ze 2-3 tyg pracy ale da się zrobić i jest to nie głupi pomysł.
Chyba chciałeś napisać dni? Dwa tygodnie to może jeśli robi się wieczorami godzinkę dziennie .
Wiem co piszę.
2-3 tyg jak chcesz zrobić na porządnie.
Przecież musisz całe zawieszenia, instalację poduszki płyny zmienić.
Ja u mojego Taty jak zmieniałem w przekładce całą instalację to mi 6 dni zeszło bo praktycznie całe auto do rozebrania łącznie ze zderzakami przodu i tyłu by nie musieć ciąć nowej instalacji.
Wiem co pisze bo nieoficjalnie naprawiam landki - bardziej po znajomości niż działalność i trochę ich rozebrałem w życiu.
Jak ma być porządnie bez pourywania połowy spinek i połamania plastików,oraz pasowania śrob na oko to 2 tyg sobie zarezerwuj jak nic.
Ok, czas jest akurat najmniej istotny . Powiedz mi lepiej czy pisząc "wszystkie mocowania masz do przełożenia" miałeś na myśli zmianę przodu na poliftowy czy ogólnie w całej budzie tyle pozmieniali (np. mocowanie elementów wnętrza itp.)?
Z tym rokiem to może faktycznie pierwsza rej. bo buda na pewno nie jest od dwójki. Ale skoro już ten temat poruszono to czy udało by się wpakować wnętrzności z jedynki do budy dwójki? Co ewentualnie trzeba by zmienić albo czy w ogóle cokolwiek da się przełożyć żeby jakoś pasowało (bez spawania itp )?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum