Typ: IDT Rodzaj silnika: diesel Pojemnosc silnika: 2.0 Rok produkcji: 2004
Witam . Oddałem tydzień temu Rover 45 2,0 Itd 2004 r. po lifcie na wymianę uszczelek z uwagi na lekkie kapanie oleju silnikowego ( bez problemu by jeszcze dużo kilometrów przejechał ) partacze z warsztatu podczas wymieniania uszkodzili pompę oleju , prowadzący do niego przewód ciśnieniowy i uszkodzili jakieś śruby . Po paru dniach naprawili to we własnym zakresie tzn. aluminiowa pompa oleju była pęknięta ( podobno tylko mikro pęknięcia ) i zalutowana ( widoczne duże luty w górnej jej części ) , przewód i jego końcówki zostały dorobione ( jakieś zamienniki , śruby też jakieś zamienniki . Po przejechaniu około 80 kilometrów silnik zaczął dziwnie klekotać , znaczny brak mocy , po czym została przerwana jazda . Następnie chcąc go ponownie uruchomić nie mogłem tego zrobić , nawet rozrusznik się nie ruszył . Wskazówka temperatury silnika w kabinie wskazywała poniżej 90 stopni , wentylatory przy chłodnicy były włączone na max . Co może być tego przyczyną ?
SPAMU¦
Wysłany: Wto Cze 25, 2013 09:40 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
wczoraj mówili coś o uszkodzeniu termostatu ? ale nie chce mi się wierzyć bo temperatura silnika była poniżej 90 stopni , wentylatory przy chłodnicy pracowały [ wczoraj , temperatura powietrza około 30 stopni na słońcu pewnie jeszcze więcej ] . Pewny jestem , że termostat był sprawny . Jak by się uszkodził to wskazówka wskoczyła by na czerwone pole . Mam jeszcze jedno pytanie czy termostat w Rover 45 2,0 IDT jest taki sam jak w Rover 75 ?
[ Dodano: Wto Cze 25, 2013 13:05 ]
ile kosztuje pompa oleju do Rover 45 2,0 ITD ? jaki koszt ew. remontu silnika ? czy się opłaca go naprawiać ? Czy ktoś zna pożarny warsztat , gdzie naprawią rovera w pomorskim ?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum